Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Rita und mit from Pixabay Je li sigurno jesti meko kuhana jaja s tekućim žumanjkom?

Je li sigurno jesti meko kuhana jaja s tekućim žumanjkom?

Evo tko ih treba izbjegavati

I dok neki ne mogu pojesti jaje ako je imalo gnjecavo, drugima su najdraža meko kuhana jaja ili vrlo kratko pržena kajgana u koju rado umaču kruh; no koliko je sigurno jesti žumanjak koji je skoro potpuno tekući? Prema nutricionistima, rizici postoje.

Kao što vjerojatno znate, jedan od najvećih rizika jedenja nedovoljno termički obrađenih jaja jest salmonela; bakterija koja može prouzročiti razne zdravstvene tegobe poput proljeva, groznice ili zimice, ali u nekim slučajevima i mnogo ozbiljnije simptome.

Salmonela je inače puno češća u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj hrani, nego u termički dobro obrađenoj.

- Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da salmonelom može biti kontaminirana bilo koja namirnica životinjskog podrijetla; poput jaja, peradi, govedine i ribe - kaže dijetetičarka Amanda Holtzer. Zato zaključuju da nijedan od tih proizvoda nije sigurno jesti sirov ili slabo obrađen.

Koliko dugo treba kuhati ili pržiti jaja?

- Jaja pržite najmanje dvije do tri minute - savjetuje Holtzer. - Kad protresete tavu, bjelanjci se ne smiju tresti ni ostati želatinasti, a žumanjak uopće ne bi trebao drhtati ili, ako ga volite slabije pečenog, treba se lagano tresti.

- Što se tiče kuhanja; ako želite da jaje bude tvrdo kuhano, treba ga, otad voda uzavrije, kuhati 10 do 12 minuta, ovisno o veličini, dok je za meko kuhano dovoljno 5-7 minuta.

- Osim dobre termičke obrade, rizik od zaraze može spriječiti i pravilno skladištenje jaja - ističe dijetetičarka.

Ako baš želite jesti tekući žumanjak, tvrdi, najbolje je kupiti pasterizirana jaja; jaja koja su prije pakiranja bila lagano zagrijana, na temperaturi koja je ubila sve opasne bakterije, a nije ih skuhala.

- Jaja s napuknutom ili slomljenom ljuskom treba odmah baciti - upozorava Holtzer.

Tko ne smije jesti tekući žumanjak?

Unatoč rizicima, većina zdravih ljudi ne treba previše brinuti oko jedenja tekućih žumanjaka.

- Iako su više izloženi riziku zaraze, tekući su žumanjci obično sigurni za jelo - istaknula je za Huff Post suosnivačica FWDfuela, dijetetičarka Kylene Bogden.

- Jedine osobe koje bi se trebale suzdržati od jedenja tekućih žumanjaka su trudnice, djeca mlađa od pet godina i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom.

Vaša reakcija na temu