Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay JEDETE LI TUŠT? Ovu biljku zovu invazivnim korovom i uporno uništavaju, a zapravo je jestiva i vrlo zdrava

JEDETE LI TUŠT? Ovu biljku zovu invazivnim korovom i uporno uništavaju, a zapravo je jestiva i vrlo zdrava

U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci

Tušanj, tušt ili portulak raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Mnogi ga smatraju korovom, a u biti je jestiva ljekovita biljka koja ima protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, bogata je antioksidansima...

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra, pišu 24sata.

Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled.

Tušt je pogodan i za kiseljenje, ali treba biti oprezan prilikom jedenja jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege te se treba jesti u manjim količinama.

Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri tjedna može brati. Što ga više berete, to više razraste.

Tušt ima slani okus, prilično blagi, pa se najčešće jede u miješanim salatama. S njim se mogu raditi gusta juha, varivo, rižoto, maneštra ili kajgana.

Kako biste pripremili čaj, žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. 

Evo 8 razloga za uključivanje tušta u vašu prehranu:

Omega-3 masne kiseline - tušt je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina bitnih za zdravlje mozga i srca. Ako ste vegan, ovo je jedan od najboljih izvora koje ćete pronaći.

Antioksidansi - tušt je pun antioksidansa, poput glutationa koji štiti stanice od oštećenja i usporava starenje.

Minerali - dobar je izvor kalcija, magnezija, kalija, željeza, fosfora, mangana, bakra, folata i selena, koji su neophodni za dobro zdravlje.

Vitamin C -izvrstan izvor ovog vitamina za jačanje imuniteta.

Beta-karoten - bogat je i beta-karotenom, koji većini nas ozbiljno nedostaje.

Melatonin - tušt je rijedak biljni izvor melatonina, hormona ključnog za regulaciju sna.

Snižava kolesterol - sadrži betalain, antioksidans koji sprječava kolesterol da ošteti krvne žile i pozitivno utječe na razinu LDL kolesterola.

Triptofan - sadrži ovu važnu aminokiselinu koja regulira raspoloženje i bori se protiv depresije, pišu 24sata.

Vaša reakcija na temu