Iskušajte ovaj tradicionalni recept koji će uspjeti i onima koji će se prvi put odvažiti napraviti mirisnu sirnicu. Donosi ga Punkufer.
Sastojci:
1 kg brašna za dizana tijesta
250 g maslaca
250 g šećera
Žličica soli
3 jaja
6 žumanjaka
2 dl mlijeka
20 g suhog kvasca
2 vanilin šećera
1 dl soka od naranče
Malo tamnog ruma ili rakije
Limunova korica
Priprema:
1. Ako je mlijeko iz frižidera, malo ga ugrijte da bude mlako i pomiješajte s kvascom, žličicom šećera i malo brašna. Ostavite na toplom da kvasac proradi desetak minuta.
2. U drugu posudu pomiješajte brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, 2 jaja i 6 žumanjaka, maslac koji ste otopili te dodajte kvasac.
3. Sve to dobro umijesite i ostavite na toplom mjestu da se diđe minimalno tri sata.
4. Tijesto podijelite na tri dijela, oblikujte sitnice i škarama na vrhu napravite dva reza i stavite u hladnu pećnicu.
5. Zatim pećnicu uključite na 200 stupnjeva te pecite 20 minuta. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta izvadite je iz pećnice i premažite je razmućenim žumanjkom te pospite razmrvljenim kockama šećera. Vratite u pećnicu i pecite još 20 minuta na 150 stupnjeva.