Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay JEDNOSTAVAN RECEPT Sočni kolač od naranče i badema

JEDNOSTAVAN RECEPT Sočni kolač od naranče i badema

Bez grama brašna

Ako volite deserte s izraženim okusom i mirisom agruma, onda je ovaj kolač pravi odabir za vas. Portal Zadovoljna donosi recept za uistinu aromatičan i sočan kolač od naranče i badema u kojem nema ni grama brašna, a sama priprema uopće nije komplicirana.

Sastojci:

- 2 nešpricane naranče srednje veličine

- 6 velikih jaja sobne temperature

- 360 g mljevenih badema

- 250 g šećera

- malo maslaca ili druge masnoće po želji za kalup

- krušne mrvice za kalup.

Priprema:

1. Kalup oblika po želji namažite s malo maslaca i posipajte s krušnim mrvicama.

2. Naranče operite, stavite u dublju posudu i ulijte u nju dovoljno hladne vode da naranče budu u potpunosti prekrivene te zatim kuhajte na srednjoj vatri 40 minuta. Povremeno provjerite jesu li naranče i dalje pod vodom, a ako nisu dodajte malo vode. Nakon 40 minuta ocijedite naranče i pustite ih da se ohlade. Zatim ih razrežite, maknite koštice i ubacite u blender. Blendajte sve dok naranče ne dobiju strukturu marmelade.

3. Miksajte jaja i šećer sve dok smjesa ne postane gusta i poprimi blijedožutu boju. Dodajte pire od naranči i bademe pa sve dobro promiješajte i ulijte smjesu u kalup. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

4. Kolač se peče oko 50 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Kada se odvoji od kalupa i na površini poprimi zlatnožutu boju, čačkalicom ga probodite u sredini kako biste vidjeli ima li mokrih tragova smjese. Ako nema, kolač je gotov i možete ga izvaditi iz pećnice. 

Savjet:

Kada se kolač ohladi, po želji ga možete ukrasiti s kriškama svježe naranče, trakicama narančine kore ili samo posuti s malo šećera u prahu.

Naranče u receptu nemojte u potpunosti zamijeniti limunom jer će rezultat biti poprilično kiseo kolač u kojem će nedostajati balans okusa.

Vaša reakcija na temu