Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Christo Anestev from Pixabay Kako napraviti pravi talijanski tiramisu?

Kako napraviti pravi talijanski tiramisu?

Klasični recept koji nikad ne razočara

Tiramisu – desert koji na prvu osvoji svakoga tko ga kuša. Ova kremasta poslastica dolazi iz Italije, a ime joj doslovno znači 'podigni me' – i doista, podiže raspoloženje i ostavlja bez daha već pri prvom zalogaju.

Za razliku od mnogih modernih varijacija, originalni talijanski tiramisu je jednostavan, bogat i bez nepotrebnih dodataka poput vrhnja ili želatine. U nastavku donosimo autentični recept koji možete pripremiti kod kuće i okusom se teleportirati ravno u srcu Italije.

Sastojci (za 6 porcija)

- 4 svježa žumanjka 

- 100 g šećera 

- 500 g mascarpone sira (sobne temperature) 

- 300 g piškota (savoiardi) 

- 300 ml jake crne kave (ohlađene) 

- 2 žlice likera od kave ili ruma (po želji) 

- Kakao u prahu za posipanje 

Priprema

1. Priprema kreme 

U posudi mikserom pjenasto izmiješajte žumanjke i šećer dok ne postanu svijetli i kremasti. To traje otprilike 5 minuta. 

Zatim postepeno dodajte mascarpone i lagano miješajte dok se ne dobije glatka, gusta krema.

2. Priprema piškota 

Skuhajte jaku crnu kavu i pustite da se ohladi. Po želji dodajte liker ili rum. 

Piškote kratko umačite u kavu – važno je da se ne natope previše kako ne bi postale kašaste.

3. Slaganje slojeva 

U prikladnu posudu stavite red natopljenih piškota, zatim ravnomjerno rasporedite polovicu kreme. 

Ponovite postupak još jednom (piškote, pa krema).

4. Hlađenje 

Desert prekrijte i stavite u hladnjak barem 4 sata, a idealno preko noći kako bi se okusi proželi.

5. Završni dodir 

Prije posluživanja tiramisu obilno pospite kakaom u prahu.

Savjeti za savršen tiramisu

- Koristite svježa jaja i po mogućnosti pastirizirana ako se brinete zbog sirovih jaja. 

- Mascarpone mora biti sobne temperature kako bi se lakše povezao s jajima. 

- Nemojte štedjeti na kavi – espresso je idealan izbor. 

- Ostavite tiramisu da odleži, jer tek nakon nekoliko sati pokazuje svoj pravi karakter.

Zaključak

Pravi talijanski tiramisu je jednostavan za pripremu, ali traži pažnju i kvalitetne sastojke. Kad ga jednom savladate, postat će vaš as iz rukava za sve posebne prigode – ili jednostavno kad vam zatreba nešto što će vam popraviti dan.

Buon appetito!

Vaša reakcija na temu