Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ŠKMER Kako se pravi Imotska torta

Kako se pravi Imotska torta

Donosimo recept iz 1911. godine

Iako svojom vanjštinom može podsjetiti na svakako poznatiju Linzer tortu, Imotska je torta svojim nadjevom od badema i nekoliko kapi maraskina – opojnog likera od višanja maraski, pravi predstavnik podneblja iz kojeg je potekla, donosi ŠKMER.

Vrhunski bademi okosnica su okusa, sočnima ih čini prošek, ostale su arome u naznakama: kora limuna, kora naranče, vanilija, cimet, oraščić, maraschino, rum i aroma gorkog badema.

Tijesto:

250 grama brašna 100 grama maslaca

2 žlice šećera 3 žumanjka

2 decilitra domaćeg prošeka prašak za pecivo (na vrh noža)

Zamijesi se mekano tijesto od svih sastojaka i pusti malo stajati.

Krema:

6 jaja

200 grama šećera

50 grama | 5 vrećica vanilin šećera

250 grama mljevenih badema/oraha

2 žlice brašna

naribana korica limuna

naribana korica naranče + iscijeđen sok

žličica cimeta

malo ruma ili maraskina

+ oguljeni badema za ukrašavanje

Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjake s malo soli izmiksajte u snijeg. U drugoj posudi žumanjke kratko miksajte s malo vruće vode, zatim polako dodavajte šećer + vanilin šećer i miksajte još minutu. Smanjite brzinu miksanja na najmanju pa dodajte smjesu korice limuna i naranče, cimet, rum i 2 žlice brašna, te mljevene bademe i sok od naranče. Na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka (malo po malo).

Izvadite tijesto iz friždera, dobro pobrašnite radnu plohu i tanko razvucite tijesto. U kalup, koji ste prethodno premazali maslacem, stavite tijesto prvo na dno kalupa, a zatim i na obruč. Od ostatka tijesta pripremite trakice širine cca 2cm. U kalup ulijte kremu, pa preko nje slažite mrežu trakica. Oguljene bademe koje ste pripremili za ukrašavanje zabodite u kremu ili na mjestima križanja dviju trakica.

Tortu stavite peći na 2000C prvih 5-10min, a zatim smanjite na 130oC i pustite da se peče još 50 tak minuta.

Najvažniji dio pripreme način je pečenja. Naime, ova torta peče se na visokoj temperaturi od 180°C prvih 15 minuta, a ostatak vremena, nekih 45 do 60 minuta, torta se zapravo suši na niskim temperaturama (110°C). Pazite da se torta ne presuši, treba ostati vlažna i sočna.

Recept za Imotsku tortu je iz bilježnice recepata Zorke Cerezin, kćeri dr. Augustina Bitange napisan 1911. godine. Imotska torta se više od dvjesto godina priprema u Imotskom za blagdane, rođendane, imendane, svadbe, te se nosi kao dar u različitim prigodama. 

Austro ugarskom caru Franji Josipu za posjeta Imotskom 1875. godine servirana je Imotska torta za tu priliku izrađena s kružno istaknutim roščićima nalik na kraljevsku krunu i oni su i danas njezin ukras. 

Kasnije za carev rođendan Imoćani su caru slali ovu tortu, a s njom su u Beč putovali imotski kapurali i to u mišini kako bi zadržali svježinu. Imotska torta se tradicionalno ne peče u običnom kalupu za torte, nego u plitkom kalupu koso položenih bridova koji se posebno naručivao. 

Recept za Imotsku tortu iz kuće Jagul kao i recepti za Imotsku tortu obitelji Benzon, Ćosić, Vučemilović, Gjamonja, Franceschi, Vuković, Colombani, Furlan danas su čuvari imotske tradicije.

Vaša reakcija na temu