Priprema ribe često donosi užitak za stolom, ali ne i za ruke. Miris ribe zna biti tvrdokoran i zadržati se dugo nakon kuhanja ili čišćenja. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih i učinkovitih trikova koji će ti pomoći da se mirisa riješiš brzo i prirodno.
1. Limun ili limeta
Najpoznatiji način je trljanje ruku sokom od limuna ili kriškom limete. Kiseline neutraliziraju riblji miris i ostavljaju svjež miris citrusa.
2. Soda bikarbona
Pomiješaj žlicu sode bikarbone s malo vode i napravi pastu. Utrljaj je u ruke, a zatim dobro isperi. Soda djeluje kao prirodni neutralizator mirisa.
3. Nehrđajući čelik
Zvuči neobično, ali djeluje! Ako ruke nakon čišćenja ribe protrljaš o površinu od nehrđajućeg čelika (sudoper ili posebni 'čelični sapun'), neugodan miris nestaje zahvaljujući kemijskoj reakciji između čelika i molekula koje uzrokuju miris.
4. Kava u zrnu ili talog
Utrljavanje malo mljevene kave ili taloga u ruke također pomaže neutralizirati riblji miris, a ruke ostaju s blagim mirisom kave.
5. Peršin ili svježe bilje
Trljanje svježeg peršina, mente ili kopra po rukama može smanjiti riblji miris i ostaviti ugodnu svježinu.
6. Ocat
Malo alkoholnog ili jabučnog octa utrljaj na ruke, ostavi nekoliko sekundi i isperi. Ocat brzo uklanja neugodne mirise.
Savjet za ubuduće
Kako bi izbjegao uporan miris, koristi kuhinjske rukavice dok čistiš i pripremaš ribu. Ako ipak radiš bez njih, gore navedeni trikovi pomoći će ti da tvoje ruke opet budu svježe i bez neugodnih mirisa.