Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako se riješiti mirisa ribe na rukama nakon pripreme ručka?

Kako se riješiti mirisa ribe na rukama nakon pripreme ručka?

Donosimo nekoliko savjeta

Priprema ribe često donosi užitak za stolom, ali ne i za ruke. Miris ribe zna biti tvrdokoran i zadržati se dugo nakon kuhanja ili čišćenja. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih i učinkovitih trikova koji će ti pomoći da se mirisa riješiš brzo i prirodno.

1. Limun ili limeta

Najpoznatiji način je trljanje ruku sokom od limuna ili kriškom limete. Kiseline neutraliziraju riblji miris i ostavljaju svjež miris citrusa.

2. Soda bikarbona

Pomiješaj žlicu sode bikarbone s malo vode i napravi pastu. Utrljaj je u ruke, a zatim dobro isperi. Soda djeluje kao prirodni neutralizator mirisa.

3. Nehrđajući čelik

Zvuči neobično, ali djeluje! Ako ruke nakon čišćenja ribe protrljaš o površinu od nehrđajućeg čelika (sudoper ili posebni 'čelični sapun'), neugodan miris nestaje zahvaljujući kemijskoj reakciji između čelika i molekula koje uzrokuju miris.

4. Kava u zrnu ili talog

Utrljavanje malo mljevene kave ili taloga u ruke također pomaže neutralizirati riblji miris, a ruke ostaju s blagim mirisom kave.

5. Peršin ili svježe bilje

Trljanje svježeg peršina, mente ili kopra po rukama može smanjiti riblji miris i ostaviti ugodnu svježinu.

6. Ocat

Malo alkoholnog ili jabučnog octa utrljaj na ruke, ostavi nekoliko sekundi i isperi. Ocat brzo uklanja neugodne mirise.

Savjet za ubuduće

Kako bi izbjegao uporan miris, koristi kuhinjske rukavice dok čistiš i pripremaš ribu. Ako ipak radiš bez njih, gore navedeni trikovi pomoći će ti da tvoje ruke opet budu svježe i bez neugodnih mirisa.

Vaša reakcija na temu