Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Kako u kuhinji jednostavno napraviti domaći sir?

Kako u kuhinji jednostavno napraviti domaći sir?

Donosimo recept

Sve više ljudi okreće se domaćoj pripremi hrane, a među njima posebno mjesto zauzima sir. Iako se na prvi pogled čini komplicirano, pravljenje sira kod kuće zapravo je jednostavan i zabavan proces koji zahtijeva tek malo sastojaka i strpljenja.

Osnovni sastojci

Za pripremu najjednostavnijeg domaćeg sira potrebno vam je:

- svježe mlijeko (kravlje, kozje ili ovčje),

- kiselo vrhnje ili jogurt,

- malo limunova soka ili octa,

- sol po želji.

Koraci pripreme

Zagrijavanje mlijeka – U većoj posudi zagrijte mlijeko gotovo do vrenja, ali pazite da ne proključa.

Zgrušavanje – Dodajte limunov sok ili ocat i lagano promiješajte. Mlijeko će se početi zgrušavati i odvajati na sir i sirutku.

Cijeđenje – Dobivenu smjesu prelijte u cjedilo obloženo gazom i ostavite da se ocijedi. Što dulje stoji, sir će biti čvršći.

Začinjavanje – Ocijeđeni sir premjestite u zdjelu, posolite i po želji dodajte začinsko bilje poput vlasca, peršina ili origana.

Zašto domaći sir?

Osim što znate točno što jedete, domaći sir pruža slobodu u odabiru okusa. Možete ga učiniti blagim i kremastim ili pak tvrđim i aromatičnim. Uz to, priprema je brza i ekonomična, a rezultat je zdrav i prirodan proizvod bez aditiva.

Domaći sir nije rezerviran samo za iskusne kulinare. Malo mlijeka, nekoliko kapi limuna i malo strpljenja dovoljno je da u vašoj kuhinji nastane pravi mali gastronomski užitak.

Vaša reakcija na temu