Sve više ljudi okreće se domaćoj pripremi hrane, a među njima posebno mjesto zauzima sir. Iako se na prvi pogled čini komplicirano, pravljenje sira kod kuće zapravo je jednostavan i zabavan proces koji zahtijeva tek malo sastojaka i strpljenja.
Osnovni sastojci
Za pripremu najjednostavnijeg domaćeg sira potrebno vam je:
- svježe mlijeko (kravlje, kozje ili ovčje),
- kiselo vrhnje ili jogurt,
- malo limunova soka ili octa,
- sol po želji.
Koraci pripreme
Zagrijavanje mlijeka – U većoj posudi zagrijte mlijeko gotovo do vrenja, ali pazite da ne proključa.
Zgrušavanje – Dodajte limunov sok ili ocat i lagano promiješajte. Mlijeko će se početi zgrušavati i odvajati na sir i sirutku.
Cijeđenje – Dobivenu smjesu prelijte u cjedilo obloženo gazom i ostavite da se ocijedi. Što dulje stoji, sir će biti čvršći.
Začinjavanje – Ocijeđeni sir premjestite u zdjelu, posolite i po želji dodajte začinsko bilje poput vlasca, peršina ili origana.
Zašto domaći sir?
Osim što znate točno što jedete, domaći sir pruža slobodu u odabiru okusa. Možete ga učiniti blagim i kremastim ili pak tvrđim i aromatičnim. Uz to, priprema je brza i ekonomična, a rezultat je zdrav i prirodan proizvod bez aditiva.
Domaći sir nije rezerviran samo za iskusne kulinare. Malo mlijeka, nekoliko kapi limuna i malo strpljenja dovoljno je da u vašoj kuhinji nastane pravi mali gastronomski užitak.