Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay KALORIJE: Umjesto bureka i ćevapa možete pojesti 'brdo zdravih namirnica'

KALORIJE: Umjesto bureka i ćevapa možete pojesti 'brdo zdravih namirnica'

Za sve postoji zdravija alternativa

Kalorijske vrijednosti pojedinih namirnica su iznimno visoke, a ne treba zaboraviti ni da mnoga od kaloričnih jela jedemo uz dodatke poput vrhnja čija je energetska vrijednost u 100 grama 214 kcal, dok u prosječnoj šniti kruha ima 110 - 130 kcal. Tu su i dodaci poput kečapa, majoneze ili parmezana koji jelima dodaju još veću kalorijsku vrijednost, a toga često nismo ni svjesni - kaže prof.dr.sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić sa Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu za 24 sata.

Izračunala je ukupnu kalorijsku vrijednost omiljenih jela koje ljudi često konzumiraju u našim krajevima prema prosječnim normativima, što znači da se energetska vrijednost odnosi na jednu prosječnu porciju. U izračun nije uključila kruh ni dodatke jelima, a potom je to usporedila sa istom kalorijskom vrijednošću zdravijih namirnica čijim unosom biste bili siti, količinski ne biste mogli pojesti sve ponuđeno, a pritom biste imali na raspolaganju raznolike namirnice i nutritivno kvalitetniji profil hrane koju jedete.

Pritom ne treba zaboraviti da su dnevne energetske potrebe za muškarce oko 2.700 kcal, a za žene oko 2.000 kcal ako se bave laganim radom koji ne zahtijeva veći fizički napor. 

Zato su i sitni dodaci koje jedemo uz omiljene obroke izvor viška kalorija, pa tako šnita kruha prosječne debljine i težine od oko 50 gr ima 110-130 kcal.

Sve što pojedemo tijekom dana zbraja se pa se taj višak u konačnici pretvara u masne naslage kojih se teško riješiti, a utječu na naše zdravlje povećavajući rizik od različitih metaboličkih poremećaja i bolesti. 

Stoga stručnjaci upozoravaju da svakodnevno valja težiti uravnoteženoj prehrani, a povremeno uživanje u omiljenoj hrani neće nam naštetiti ako je riječ o iznimnim situacijama. Nije teško hraniti se zdravo, a usto ne treba zanemariti ni redovitu aktivnost. 

1. Ćevapi u somunu, 10 kom: 924 kcal

Alternativa: 230 g kuhanog krumpira +550 gr miješanog povrća + 200 gr skuše (ili lososa) + 150 gr krušaka

2. Pizza Capricciosa: 1197 kcal

Alternativa: 400 gr kupusa + 230 gr kuhanog krumpira + 150 gr kotleta bez kosti + 350 gr trešanja + 800 gr ananasa (ili dinje ili jabuka)

3. Grah s kobasicom, bez kruha: 550 kcal

Alternativa: 250 g miješanog povrća +150 gr kukuruza + 300 gr šarana + 150 gr banane

4. Sarma s pire krumpirom: 302 kcal

Alternativa: 115 gr kuhanog krumpira + 100 gr skuše

5. Zagrebački s pomfritom: 789 kcal

Alternativa: 145 g kuhane tjestenine + 1 kg krastavca + 1/2 kg rajčice + 300 gr kuhanog kukuruza + 2/3 konzerve tunjevine u ulju (ili 120 g jaja)

6. Čobanac, bez kruha: 287 kcal

Alternativa: 100 gr palente + 150 g jetrica + 10 gr šljiva (ili trešanja)

7. Špageti bolonjez bez parmezana: 488 kcal

Alternativa: 70 g tijesta + 300 gr brokule + 90 gr mozzarelle (ili 160 g piletine) + 150 gr šljiva

8. Pečena svinjetina s pečenim krumpirom: 699 kcal

Alternativa: 55 gr riže + 260 g liganja + 500 gr rajčice + 175 g jabuka

9. Burek s mesom, veliki: 740 kcal

Alternativa: 230 g kuhanog krumpira  + 425 g blitve + 200 g pastrve + 400 gr voćne salate

10. Čokoladni muffin: 362 kcal

Alternativa: 1000 gr rotkvice, matovilca  i zelene salate +140 gr tijesta (ili 120 g jaja ili 150 g puretine / teletine)

Za jednog čovjeka normativ je oko:

Riža - 60 gr 

Tjestenina – 100 gr

Krumpir – 150 gr

Voće –100-150 gr

Salata- 50-70 gr

Povrće – minimalno 100 gr

Prilozi: 100-200 gr

Meso – 100- 400 gr (ovisno o vrsti)

Riba – 150 – 200 gr

Grah/ Varivo: 250-400 gr

Energetska vrijednost jela po porciji:

Ćevapi  u somunu (veliki – 10 komada) 924 kcal

Ćevapi  u somunu (mali – 5 komada) 566 kcal

Pizza  /Margarita 800 kcal

Pizza  / Capricciosa 1197 kcal

Pizza  /Vesuvio 1115 kcal

Kebab 630 kcal

Grah s kobasicom (350 g), bez kruha 550 kcal

Posni grah,  bez kruha 367 kcal

Sarma s pire krumpirom 302,1 kcal

Čobanac,  bez kruha 287 kcal

Juneći gulaš s njokima 428 kcal

Bečki (pileći) s pomfritom 692 kcal

Zagrebački s pomfritom 789 kcal

Špageti /bolonjez (bez parmezana) 488 kcal

Pečena svinjetina s pečenim 699,5 kcal

Pečena kobasica s kiselim zeljem i žgancima 532,2 kcal

Hrenovka u lisnatom 394,8 kcal

Piroška sa sirom 309 kcal

Burek sa sirom (veliki) 624 kcal

Burek sa sirom (veliki) 416,1 kcal

Burek sa mesom (veliki) 740 kcal

Burek sa mesom (mali) 493,5 kcal

Cheesecake 475 kcal

Baklava 667,5 kcal

Šaumrola 254 kcal

Čokoladni muffin 362,4 kcal

Kremšnita 290,4 kcal

Što sve možemo pojesti a odgovara energetskoj vrijednosti od oko 200 kcal:

800 g lubenice

cca 350 g krušaka / šljiva / trešanja / bresaka

oko 400 g ananasa /dinje / jabuka

200 g banane

500 g celera / mrkve

600 g brokule

308 g konzerviranog kukuruza

400 g kupusa

850 g špinata / blitve

2000 g krastavaca

cca 1300 g matovilca / rotkvice / zelene salate

1050 g rajčice / tikvica

1 Konzerva sardina u ulju

2/3 konzerve tunjevine u ulju

100 g lososa / skuše / jegulje

100 g skuše

200 g pastrve

300 g šarana

260 g liganja

120 g jaja

150 g piletine/ puretine /teletine /srnetine / kotlet bez kosti

145 g jetrica

300 ml mlijeka

90 g mozzarelle

500 ml jogurta

130 g palente

140 g kuhane tjestenine

230 g kuhanog krumpira

55 g riže.

Vaša reakcija na temu