Kung pao piletina je jedno od omiljenih kineskih jela koje je Zapad objeručke prihvatio. Razlog tome je sočna i mirisna, marinirana piletina s povrćem i slasnim umakom te kikirikijem koji daje izvrsnu hrskavu notu. Imate li debelu gusanu tavu ili wok, iskoristite je, ali poslužit će i svaka druga koju imate na raspolaganju.
Sastojci za kung pao:
Marinada:
- 800 g pilećih prsa
- 1 žlica rižinog vina
- 1 žlica svijetlog sojinog umaka
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica škrobnog brašna.
Umak:
- 1/2 šalice pilećeg temeljca (ili vode)
- 5 žlica svijetlog umaka od soje
- 2 žlice crnog rižinog octa ili balzamičkog octa
- 2 žlice kineskog vina
- 2 žličice tamnog umaka od soje
- 2 žličice hoisin umaka
- 1 žličica škrobnog brašna.
Ostalo:
- 4 žlice ulja za prženje
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica sjeckanog đumbira
- 1 manja tikvica
- 1 mala crvena paprika
- 1 mala zelena paprika
- 2 ljute papričice (ili više, prema ukusu)
- ½ žličice chillija (ili više, prema ukusu)
- 2 mlada luka
- 1/2 šalice pečenog, neslanog kikirikija
- kuhana riža za posluživanje.
Priprema:
1. Pomiješajte sve sastojke za marinadu, dodajte u nju piletinu narezanu na kockice pa ostavite deset minuta, piše Punkufer.
2. Pomiješajte sastojke za umak. Zagrijte veliku tavu, ili wok na jakoj vatri. Dodajte 2 žlice ulja za prženje pa kad se zagrije, dodajte mariniranu piletinu. Pržite je 3-4 minute uz povremeno miješanje. Izvadite je na stranu.
3. U istu tavu dodajte preostalo ulje za prženje pa ubacite sjeckani češnjak, đumbir, usitnjene i očišćene ljute papričice, paprike i narezanu tikvicu pa pržite minutu. Pripremljeni umak promiješajte pa ga ulijte u tavu i miješajući kuhajte. Kad se počne lagano zgušnjavati, dodajte piletinu pa promiješajte i pržite dvije minute.
4. Umiješajte sjeckani zeleni luk, kikiriki pa kuhajte još 2 minute da se svi okusi sjedine. Poslužite s rižom.