Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Koja je neželjena nuspojava izbacivanja kruha iz prehrane?

Koja je neželjena nuspojava izbacivanja kruha iz prehrane?

Umjereni ugljikohidrati su dobra stvar

Ako pazite na tjelesnu težinu, možda se klonite kruha, ali to znači da nećete dobiti odgovarajuću količinu rafiniranih žitarica i, zauzvrat, dovoljno hranjivih tvari, objavljeno je u Frontiers in Nutrition.

Nakon što su istraživači pregledali podatke prikupljene Nacionalnim istraživanjem o zdravlju i prehrani, shvatili su da su neke odrasle osobe u SAD-u koje se klone rafiniranih žitarica zabilježile pad energije za 10 posto, a ta navika je rezultirala i nedostatkom dijetalnih vlakana, magnezija i željeza.

- Kruh, žitarice i ugljikohidrati općenito imaju lošu reputaciju u našem društvu, međutim najbolji su izvor goriva za naše tijelo i omiljeni izvor energije za mozak - rekla je dijetetičarka Sarah Williams.

Napominje da je radila s mnogim klijentima koji su uvidjeli povećanje energije čim su povećali unos ugljikohidrata.

- U zdravoj i uravnoteženoj prehrani 40 do 60 posto kalorija treba potjecati od ugljikohidrata, a to može uključivati kruh i žitarice - napominje ona.

Dijetetičarka Kacie Barnes slaže se s tim.

- Umjereni ugljikohidrati dobra su stvar. Pomažu tijelu dati energiju, osobito ako se planirate baviti bilo kojom tjelesnom aktivnošću tijekom dana. Zapravo, brojna istraživanja su pokazala da “kad god eliminirate cijelu skupinu hrane, morate naći s čime ćete je zamijeniti. U protivnom ćete patiti od nezgodnih (a ponekad i nezdravih) ishoda - upozorila je Barnes.

Kad su u pitanju kruh i žitarice, najbolje je birati kruh od cjelovitog zrna pšenice i proklijalih žitarica, kao i smeđu rižu, ječam, zob, raž i žitarice cjelovitog zrna. Dobra opcija su i integralna tjestenina te kvinoja, piše Index.

Vaša reakcija na temu