Zamrzavanje je odličan način pohranjivanja hrane. Ako je pravilno zamrznuta, bit će sigurna za konzumaciju na neodređeno vrijeme iako se nakon nekog vremena okus i tekstura mogu promijeniti.
Idealna temperatura zamrzivača iznosi -18 stupnjeva Celzijevih, na njoj će zamrznuta hrana najduže zadržati svoju kvalitetu. Naravno, jako je važno i pravilno pripremanje namirnica - potrebno ih je staviti u vrećice ili posudice te dobro zatvoriti.
Ako hranu ne zatvorite dobro, voda može isteći iz nje i otići u najhladniji dio zamrzivača te je ostaviti dehidriranu. To utječe na kvalitetu, ali će i dalje biti sigurna za konzumaciju, piše Zadovoljna.
Na sve što pohranjujete u zamrzivač stavite oznaku kako biste točno znali što se nalazi u kojoj vrećici ili posudici. Plavim markerom označite sirovu hranu, a crvenim skuhanu hranu te uvijek napišite datum zamrzavanja. Hranu zamrzavajte u porcijama realnih veličina kako ne biste trebali odmrzavati količinu gulaša dovoljnu za sedmero ljudi ako vas je samo troje.
Zamrznete li hranu dok je još topla, povisit će temperaturu zamrzivača što može dovesti do odmrzavanja druge hrane. Podjelom hrane na manje dijelove možete ubrzati proces hlađenja.
I imajte na umu, zamrzavanje ne ubija bakterije. Ako niste sigurni koliko je dugo nešto bilo zamrznuto ili vam nakon odmrzavanja izgleda čudno, nemojte riskirati i bacite to.