Foto: Pixabay KORISTAN ZA LJUDE Znate li što se skriva iza broja E100 na deklaraciji?

KORISTAN ZA LJUDE Znate li što se skriva iza broja E100 na deklaraciji?

To je prirodno žuto bojilo - kurkumin, koji ima protuupalna, antiseptička i antivirusna svojstva

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke iz Azije. Kurkuma je karakterističan sastojak za jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji. Tijekom povijesti se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja.

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Dio je curry praha - mješavine 20 začinskih biljaka i sjemenki, koji karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu.

Kurkuma ili, kako je još nazivaju, indijski šafran osim glavnog aduta kurkumina sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Odličan je izvor mangana, željeza, kalija te vitamina B6. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski doprinos je zanemariv i iznosi tek 8 kalorija.

Donosimo vam pet dobrobiti kurkumina, koji se ponekad skriva i pod oznakom E100 na deklaracijama.

1. Dobra je za zdravlje jetre

Kurkuma pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenje, nikotin i druge kemikalije.

2. Štiti od artritisa

Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ajurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis.

3. Pomaže kod zarastanja rana

Kurkuma ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena stavljala se na rane i posjekotine da bi ih izliječila, ali i da se izbjegne infekcija.

4. Dobra za srce

Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije kolesterola i stvaranja plaka na krvnim žilama, čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti.

5. Pomaže kod kožnih bolesti

Kurkuma je vrlo učinkovita kod kožnih bolesti. Umiješajte je u kremu ili napravite masku i nanesite na problematična područja. U slučaju vodenih kozica primjenjuje se kao prah ili kao pasta kako bi se olakšao proces zacjeljivanja, donosi Punkufer.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(90079, "");
Pregledaj komentare