Previše brašna na lignji u vrućem ulju počet će gorjeti, zbog čega će nam cijelo jelo ispasti loše. Da biste spriječili taj scenarij, pobrašnjene lignje stavite u cjedilo te istresite višak brašna, piše punKufer.
1. Ne očistimo dobro lignje
Čišćenje lignji zahtijeva određeni trud, ali nam zato dobro odrađen posao jamči slasne rezultate. Ako ste kupili lignje na tržnici, trebate odvojiti glavu s utrobom od tijela lignje. Potom izvucite onaj 'plastični' dio kosti iz tijela i ogulite opnu. Na kraju prerežite glavu da biste odvojili krakove.
2. Ne omekšavamo lignje u mlijeku
Neki se kunu da će lignje ispasti mekanije ako ih nekoliko sati prije pečenja potopite u mlijeku. Taj trik navodno stvarno pali ako koristite već očišćene i zamrznute lignje iz leda.
3. Neodgovarajuće pripremamo
Da bi pržena lignja bila hrskava, potrebno ju je dobro pripremiti, odnosno ravnomjerno prekriti brašnom i začinima. Odstranite višak tekućine papirnatim ručnikom s površine lignje prije nego što je narežete na kolutiće. U vrećicu sa zatvaračem ili staklenu kutiju stavite brašno i začine pa potom ubacite kolutiće lignje. Dobro protresite dok začinska mješavina ne prekrije svaki dio lignje.
4. Ne otresemo višak brašna
Previše brašna na lignji u vrućem ulju počet će gorjeti, zbog čega će nam cijelo jelo ispasti loše. Da biste spriječili taj scenarij, pobrašnjene lignje stavite u cjedilo te istresite višak brašna.
5. Ne pečemo lignje u dubokom ulju
Hrskave lignje najlakše se postižu ako ih pečete u fritezi, odnosno u vrućem i dubokom ulju. Ponekad nam je žao potrošiti toliko ulja na pečenje lignji, ali s malo masnoća nećete dobiti dobar rezultat. Također, ne stavljajte previše lignji odjednom u vruće ulje. Radije pecite pomalo, tako će lignje biti hrskavije.