Bio on francuski ili belgijski, gotovo svi obožavaju pomftit. Ali kako napraviti da bude hrskav, a opet mekan i kremast, lijepe žute boje i da nije natopljen uljem?
Trikove kako ispeći savršeni pomfrit za Chicago Tribune otkrili su chefovi Bart Vandael i Ben Sheagren, specijalisti za belgijsku kuhinju.
1. Izaberi krumpir crvene kože i bijelog mesa; te vrste obično imaju optimalnu razinu škroba za prženje.
2. Krumpir operi i oguli. Izreži ga na prutiće debele otprilike pola centimetra.
3. Krumpiriće ubaci u zdjelu s hladnom vodom da se ispere škrob s površine. Tako se krumpiri neće 'držati zajedno' u ulju. Posuši ih.
4. Duboku tavu do pola napuni biljnim uljem i zagrij na otprilike 150 stupnjeva. Kad se ulje ugrije, polako ubacuj krumpiriće. Važno je da ne pretrpaš tavu.
5. Prži ih lagano 6 do 8 minuta. Još jedan savjet je da pomfrit nikad ne miješaš dok ga pržiš. Izvadi ih iz ulja i ocijedi.
6. Ohladi ih na sobnoj temperaturi prije nego što nastaviš s prženjem.
7. Netom prije posluživanja, ulje zagrij na cca 180 stupnjeva i ubaci 'blanširani' krumpir. Prži do zlatno-smeđe boje oko 3 minute. Izvadi i posluži, prenosi Miss Gastro.