Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LAG 5: Radionica prepoznavanja i pripreme samoniklog jestivog bilja

LAG 5: Radionica prepoznavanja i pripreme samoniklog jestivog bilja

Održat će se u subotu u Prizdrini na Pelješcu

U sklopu projekta 'Food Without Borders: Meeting each other through flavours', Lokalna akcijska grupa LAG 5 organizira radionicu prepoznavanja i pripreme samoniklog jestivog bilja. Radionica će se održati u subotu, 22. studenog 2025. godine, u Vinariji Bartulović u Prizdrini na Pelješcu s početkom u 10 sati.

Radionica pruža priliku za upoznavanje bogatstva samoniklog jestivog bilja koje raste u unutrašnjosti poluotoka Pelješca. Tijekom šetnje prirodom sudionici će naučiti prepoznati najčešće vrste samoniklog bilja koje raste na ovom području te saznati na koje sve načine se bilje može koristiti u prehrani, ali i u pripremi ljekovitih preparata. Poseban naglasak stavljen je na sigurno i održivo branje – branje bez čupanja korijenja, te na mogućnost uvrštavanja divljeg bilja, poput žućenice, maslačka, trputca i divlje mrkve i poriluka u svakodnevnu prehranu.

Nakon terenskog dijela, sudionici će u ugodnoj atmosferi konobe Bartulović sudjelovati u pripremi jednostavnih i ukusnih jela od prikupljenog bilja, čime radionica spaja prirodu, tradiciju i gastronomiju u jedinstveno iskustvo.

Radionicu vode Katija Živković i Jadranka Ničetić, stručnjakinje s bogatim znanjem o tradicijskoj prehrani i prirodnim sastojcima. Katija Živković autorica je priručnika Pazija, zaljubljenica u samoniklo jestivo bilje i promotorica očuvanja tradicije njegova branja i korištenja. Jadranka Ničetić dugi niz godina vodi radionice posvećene tradicionalnoj prehrani i autohtonim okusima juga Hrvatske te je autorica knjige 'Dubrovački komini' i drugih publikacija o gastronomskoj baštini dubrovačkog kraja.

Radionica se provodi u sklopu transnacionalnog projekta suradnje 'Hrana bez granica: upoznavanje kroz okuse (Food without borders: meeting each other through flavours)' u okviru intervencije '77.06. Potpora LEADER (CLLD) pristupu' iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Sudjelovanje na radionici je besplatno za sve sudionike uz obaveznu rezervaciju mjesta na mail: razvoj@lag5.hr

Vaša reakcija na temu