Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Ljetna senzacija na tanjuru: Recept za najbolju hladnu tjesteninu

Ljetna senzacija na tanjuru: Recept za najbolju hladnu tjesteninu

Osvježavajuća, jednostavna, svestrana i puna okusa

Visoke temperature već su zavladale našim krajevima, a kuhanje teške hrane mnogima postaje izazov. Idealno rješenje? Hladna tjestenina – osvježavajuća, jednostavna, svestrana i puna okusa. Donosimo vam provjereni recept koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Ovaj recept kombinira mediteranske okuse, sezonske sastojke i lakoću pripreme – savršen za ručak, piknik ili brzi večernji obrok.

Sastojci (za 4 osobe):

- 300 g tjestenine po izboru (penne, fusilli ili farfalle su idealni)

- 200 g cherry rajčica, prepolovljenih

- 150 g mozzarelle (mini kuglice ili narezana)

- 1 svježi krastavac, narezan na tanke polumjesece

- 100 g crnih maslina bez koštica

- Svježi bosiljak (nekoliko listova)

- Maslinovo ulje (4 žlice)

- Sok pola limuna ili limete

- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu

- Po želji: malo naribanog parmezana ili pečeni pinjoli

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju u slanoj vodi. Ocijedite je i odmah isperite pod hladnom vodom kako biste zaustavili kuhanje i spriječili lijepljenje.

U većoj zdjeli pomiješajte cherry rajčice, mozzarellu, krastavce i masline. Dodajte ohlađenu tjesteninu i nježno promiješajte.

U posebnoj zdjelici napravite dresing: pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, prstohvat soli i papra. Sve dobro izmiješajte i prelijte preko tjestenine.

Na kraju dodajte listiće svježeg bosiljka, a po želji i malo naribanog parmezana ili tostirane pinjole za dodatnu teksturu i okus.

Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja kako bi se okusi proželi.

Savjet plus:

Ova hladna tjestenina savršena je i kao prilog uz roštilj ili lagani proteinski dodatak poput pečene piletine ili tune. Također, lako je prilagoditi vegetarijanskoj ili veganskoj verziji.

Hladna tjestenina više nije samo brzinsko rješenje, već punopravna zvijezda svakog ljetnog obroka. S ovim receptom spojili ste jednostavnost i vrhunski okus – bez previše vremena provedenog u kuhinji.

Vaša reakcija na temu