Visoke temperature često nas odvraćaju od kuhanja, a posebno od uključivanja pećnice. Ipak, to ne znači da se moramo odreći ukusnog i hranjivog ručka. Donosimo vam recept za brzi, jednostavni i zasitni obrok koji ne zahtijeva paljenje pećnice, a savršeno paše uz ljetne dane – salata s tunjevinom i lećom.
Ova salata bogata je proteinima, vlaknima, vitaminima i zdravim mastima, a može se poslužiti kao lagani ručak ili večera.
Sastojci (za 2 osobe):
- 1 konzerva tunjevine u maslinovom ulju (ili vodi)
- 1 šalica kuhane leće (ili konzervirane, isprane pod vodom)
- 1 svježi krastavac, narezan na kockice
- 10 cherry rajčica, prepolovljenih
- 1/2 crvenog luka, sitno nasjeckanog
- šaka rukole ili matovilca
- sok pola limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
- po želji: kapare, masline, svježi peršin
Priprema:
1. Ako koristite suhu leću, skuhajte je unaprijed (oko 20 minuta) i ostavite da se ohladi. Možete koristiti i konzerviranu, isperite je pod hladnom vodom i ocijedite.
2. U većoj zdjeli pomiješajte tunjevinu s uljem, leću, nasjeckano povrće i rukolu.
3. Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom. Dobro promiješajte.
4. Po želji dodajte kapare, masline ili svježe začinsko bilje poput peršina ili bosiljka.
5. Poslužite odmah ili rashladite u hladnjaku 15-ak minuta prije posluživanja.
Savjet: Ovu salatu možete spremiti i dan ranije – okusi će se dodatno prožeti. Idealna je i za ponijeti na posao, plažu ili piknik.
Ova salata s tunjevinom i lećom dokaz je da za ukusan, hranjiv i svjež ljetni ručak nije potrebna ni pećnica ni puno vremena. Jednostavno, zdravo i savršeno za vruće dane.