U ambijentu osvježenog interijera restorana Makarun, u srcu Splita, održana je posebna proslava koja je označila desetljeće uspješnog rada ovog gastronomskog dragulja. Večer je okupila brojne zaljubljenike u vrhunsku gastronomiju, predstavnike medija i influencere koji su imali priliku iz prve ruke doživjeti sve što čini Makarun jednim od najcjenjenijih restorana na dalmatinskoj gastrosceni.
Tijekom proslave, gosti su uživali u vrhunskim vinima, delicijama i iskustvima koji su omogućeni zahvaljujući podršci brojnih partnera, uključujući Centaurus, Manija o ribe, Udrugu Sunce, Papirus grupu, Visa, Foru, Don Julio, Ba-Com, Edico i Ribarnice Brač.
Posjetitelji su uživali u pažljivo osmišljenom meniju koji je prezentirao najbolje od Makarunove kuhinje. Fly servis večeri uključivao je pomno odabrane signature zalogajčiće poput vegetarijanskog tartara od cikle, tartara od škampa s kiselom jabukom, cevichea od lubina i brusketa s paštetom od brujeta.
Fotogalerija: Makarun - Chef's table
Zvijezde večeri bili su, naravno, njihovi čuveni makaruni, ručno izrađeni prema 400 godina staroj recepturi u tri različite varijante – Makaruni a la pašticada, Zeleni makaruni sa škampima i kozicama te Crveni makaruni od cikle. Ova tradicionalna korčulanska tjestenina, koja se svaki dan ručno izrađuje, ostaje zaštitni znak restorana i nakon deset godina.
'Naš cilj je oduvijek bio spojiti najbogatiju dalmatinsku tradiciju s modernim kulinarskim pristupom, koristeći isključivo vrhunske lokalne namirnice. Ponosni smo što nakon deset godina možemo reći da smo ostali vjerni toj viziji, istovremeno neprestano evoluirajući', izjavio je povodom jubileja suvlasnik Jurica Farac.
Posebnost proslave bila je i ekskluzivna izložba radova akademskog kipara Matka Mijića na krovnoj terasi, gdje su gosti u grupama po 20 mogli uživati u umjetničkim djelima uz pomno uparena hrvatska vina renomiranih vinara poput Tončija Marijana, Colnaga, Korta Katarine, Ante Sladića, Volarevića i Ivančića. Ova fuzija gastronomije, vina i umjetnosti savršeno je ilustrirala holističku filozofiju koja stoji iza Makarunovog pristupa kulinarstvu.
Za slatku završnicu večeri posluženi su tradicionalni dalmatinski deserti – rožata i raspucanci, uz nešto suvremenije interpretacije poput jagoda s čokoladom, dok je za glazbeni doživljaj bio zadužen Matthew B koji je živom glazbom dodatno obogatio atmosferu, a na krovnoj terasi doživljaj je upotpunila Katica Marinović.
Fotogalerija: Makarun
Makarun je ovom prigodom najavio i svoje nove koncepte – kulinarske radionice (cooking class) i unaprijeđeni Chef's Table koji se sada održava na prekrasnoj krovnoj terasi.
'Kroz naše cooking classove željeli smo stvoriti potpuno interaktivno iskustvo gdje gosti sami pripremaju četveroslijedni menu pod nadzorom naših chefova. To nije samo obrok, već kompletan gastronomski doživljaj', objasnili su iz Makaruna.
Restoran nastavlja promovirati Zero Waste filozofiju, maksimalno iskorištavajući sve namirnice, a ponose se i svojim zelenim degustacijskim menuom kreiranim isključivo od namirnica biljnog porijekla iz svog održivog vrta na Marjanu koji je pokrenut solarnom energijom.
Predstavili su i novu vinsku kartu s impresivnih 155 isključivo hrvatskih etiketa, od kojih 85% dolazi iz Dalmacije, dodatno potvrđuje Makarunovu predanost lokalnoj gastronomskoj sceni. Važno je istaknuti i da čak 80% njihovih dalmatinskih vina dolazi ili s Korčule ili iz kruga od 50 km.
Proslava desetog rođendana Makaruna nije bila samo osvrt na uspješno prvo desetljeće, već i najava uzbudljive gastronomske budućnosti koju ovaj restoran kreira za Split i hrvatsku visokogastronomsku scenu.