Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Makoljupci, navalite: Recept za mirisni kolač s makom, čokoladom i narančom

Makoljupci, navalite: Recept za mirisni kolač s makom, čokoladom i narančom

Prava proljetna poslastica

Ljubitelje maka nećemo morati previše uvjeravati da isprobaju ovaj desert. Mak, naranča i čokolada savršeno se slažu i spojeni su u ovom jednostavnom kolaču za čiju vam pripremu ne treba puno vremena, piše Zadovoljna.

Sastojci za kolač:

- 4 velika jaja

- 225 grama šećera

- 200 grama oštrog brašna

- 225 grama maslaca sobne temperature

- 4 velike žlice maka

- 2 male žlica praška za pecivo

- 1 mala žlica ekstrakta naranče ili naribana korica 1 nešpricane naranče

Sastojci za glazuru:

- 100 grama tamne čokolade

- 100 mililitara slatkog vrhnja

Priprema:

1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo. U drugu stavite šećer, maslac sobne temperature i ekstrakt ili ribanu koru naranče. Miksajte ih na jačoj brzini oko 5 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro miksajte kako bi se u potpunosti povezalo s ostatkom smjese.

2. Na kraju dodajte mješavinu brašna, maka i praška za pecivo te umiješajte ručno špatulom ili kuhačom. Ubacite smjesu u kalup koji ste prije toga namazali maslacem i posipali oštrim brašnom. Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.

3. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se hladi te za to vrijeme pripremite glazuru. Čokoladu natrgajte na kockice i prelijte vrelim slatkim vrhnjem koje ste zakuhali. Ostavite minutu-dvije da se čokolada topi, a zatim miješajte žlicom dok se vrhnje i čokolada ne povežu u glatku smjesu. Prelijte preko kolača i ostavite da se ohladi.

Vaša reakcija na temu