Privlačnih boja, meke teksture i zanimljivog imena, Mochi je poslastica koja će zasigurno razveseliti djecu.
Ove male privlačne kuglice slatkoće pojavljuju se i mnogim hrvatskim restoranima, a odavno su proslavljene na društvenim mrežama. No, što je zapravo mochi sladoled? Iako nam može učiniti kako je mochi sladoled novi trend zapravo se spominje još od 794. godine poslije Krista. Mochi je japansko ljepljivo tijesto od riže. Jede se tijekom cijele godine, ali izuzetno je popularna oko Nove godine jer je simbol sreće, donosi Novi list.
Dakle, što možete očekivati od ovog deserta? Pomalo nalikuje na žvakaću gumu, pomalo je mekan, hladan, kremast i tako ga je lako zavoljeti. Male kuglice dolaze u mnogim okusima sladoleda koje već volite – poput jagode, čokolade i vanilije. Ukoliko volite eksperimentirati osjećate se avanturistički, ubacite zeleni čaj, crni sezam, marakuju ili mango.
Što vam je sve potrebno za napraviti Mochi sladoled?
Čaše za mjerenje
Mali pladanj
Pergament papir i plastična folija
Kuglica ili žlica za sladoled
Zdjela za mikrovalnu pećnicu
Gumena lopatica
Boje za hranu (po izboru)
Slatko rižino brašno
Kako napraviti Mochi sladoled?
Mochi sladoled jedna je od onih slastica koja se čovjeku može činiti nedostižnom, ali to je tako jednostavan postupak! Zapravo je ovo izvrstan projekt za uključivanje djece u kuhinju. Evo kako pripremate mochi sladoled.
Koristite malu kuglicu sladoleda ili žlicu, skuhajte 12 kuglica sladoleda, trebale bi biti veličine približno 2 žlice i staviti ih na pladanj obložen papirom za papir. Stavite ovaj pladanj u zamrzivač.
Kombinirajte slatko rižino brašno, šećer i vodu u velikoj posudi koja je sigurna za mikrovalnu pećnicu i prekrijte plastičnom folijom. Mikrovalnu pećnicu podesite na jednu minutu. Smjesu od rižinog brašna promiješajte pjenjačom kako biste se riješili grudica, a zatim oporavite s plastičnom folijom i ponovo mikrovalnu pećnicu 1 minutu.
Umočite gumenu lopaticu u vodu i ponovno promiješajte smjesu riže. Ovaj put nemojte koristiti pjenjačicu, jer će tijesto sada biti vrlo ljepljivo.
Pokrijte smjesu posljednji put i miješajte u mikrovalnoj još 30 sekundi. (Ovdje umiješajte boju za hranu ako koristite.)
Stavite veliki komad pergament papira na svoj pult i prekrijte ga obilnim prahom od kukuruznog škroba (ili krumpirovog škroba). Vlažnom lopaticom izgrebite tijesto iz posude na kukuruzni škrob.
Pospite vrh tijesta s još kukuruznog škroba. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika, debljine najmanje 1/4 inča. Pazite da gornji i donji dio tijesta neprestano prašite kukuruznim škrobom kako biste spriječili lijepljenje.
Kad se razvalja, stavite papir za pečenje na list kolačića i stavite u hladnjak da se stegne. To će potrajati oko 30 minuta. Nakon što se tijesto steglo, izrežite krugove tijesta pomoću rezača veličine 9½ cm. Ako nemate rezač za kolačiće ili kekse, upotrijebite praznu limenku ili čašu.
Podignite jedan krug tijesta i očistite višak kukuruznog škroba. Sada, brzo radeći, iz zamrzivača uzmite jednu kuglicu sladoleda i stavite je u središte kruga.
Pritisnite rubove tijesta oko kuglice sladoleda, oblikujući kuglu i stisnite da se zatvori. Da biste sačuvali svoj oblik, omotajte mochi kuglicu sladoleda prozirnom folijom i stavite je šavom okrenutim prema dolje natrag u zamrzivač da se stegne. Ponovite s preostalim krugovima od tijesta i kuglica sladoleda. Ostavite da se mochi zamrzne najmanje 2 sata.
Kad ste spremni za jelo, pustite da mochi sladoled odstoji nekoliko minuta da omekša.