Foto: Pixabay NAJSLASNIJA GURMANSKA AVANTURA: Gastroventure à la Gorski kotar

NAJSLASNIJA GURMANSKA AVANTURA: Gastroventure à la Gorski kotar

Organiziraju je Turistička zajednica i ugostitelji

Gastronomija Gorskog kotara jedinstvenog je potpisa jer odražava sklad čovjeka i prirode koju isprepliću očuvana bogata kulinarska ostavština, autohtone namirnice ovog područja, umijeće domaćih ugostitelja i marljivost lokalnih OPG-ova. Jednostavno budi pustolova u svakom posjetitelju koji se s radošću odvaži na #Gastroventure à la Gorski kotar, najslasniju gurmansku avanturu koja budi sva čula. To je čak svojevrsna ekspedicija za koju vam definitivno nisu potrebne visinske pripreme, ali svakako pomiče one unutarnje vrhunce užitka koji se ne propuštaju ni zaboravljaju.

#Gastroventure à la Gorski kotar, gastroslasnu avanturu, organiziraju Turistička zajednica Gorskog kotara i goranski ugostitelji kako bi ispričali još jednu neispričanu i apsolutno neodoljivu priču ovog atraktivnog područja. Svakoga mjeseca goranski restorani kroz svoje jelovnike predstavit će i preporučiti jela od specifičnih namirnica ovog područja. U lipnju isprobajte delicije od srnetine, goranske pastrve, koprive i bazge te svakako upoznajte sve nijanse okusa jer recepture jela ovise o goranskoj mikrolokaciji i naravno umješnosti domaćih ugostitelja.

Meso srnetine prava je delikatesa, bogate je nutritivne i energetske vrijednosti te kulinarski iznimno atraktivna. Lakše se probavlja, finih je vlakana, čvrste kompaktne konzistencije s manje masnog i vezivnog tkiva, tamnije je boje zbog aktivnog kretanja divlje životinje. Nutritivnim vrijednostima goranske srnetine doprinosi i podneblje u kojem obitava, a to je čista, netaknuta priroda. Posebno je pogodna u prehrani adolescenata, dijabetičara, osoba s kardiovaskularnim problemima…

Pastrva je nutritivno iznimno poželjna namirnica zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na organizam jer utječu na smanjivanje razine ukupnih masnoća i kolesterola u krvi, kao i na redukciju masnih naslaga u krvožilnom sustavu. Bogat je izvor proteina, vitamina B12, B6, fosfora, selena, niacina i pantotenske kiseline. Meso joj može biti bijele, crvene i ružičaste boje, a to ovisi o količini hrane, vrste i samom staništu. Goranska pastrva ugodno se osjeća u hladnijoj vodi jezera, rijeka i potoka.

Bazga je s pravom na jelovnicima goranskih restorana jer uz svoja ljekovita svojstva ima važnu ulogu na seoskim gospodarstvima. Ekološki štiti biljke tjerajući štetočine i svojevrsna je zaštitnica kuća. Od pamtivijeka se koristi u narodnoj ili medicinskoj kuhinji zbog svojih protuupalnih, diuretičkih i laksativnih svojstava. Kuha se sok, čaj i sirup koji se koriste za poticanje znojenja i izlučivanje urina. Itekako je poznata delikatesa od koje se pripremaju i slastice, kompoti, džemovi, marmelade, želei pa čak i kokteli. U

Gorskom kotaru cvjetovi bazge beru se najčešće u lipnju i daleko od prometnica i zagađivača.

Kopriva je svakako jedna od kraljica samoniklog bilja Gorskog kotara te se itekako koristi u gastronomiji. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, minerale, željezo, magnezij, fosfor, kalcij, natrij i kalij te vitamine A, C i B. U narodnoj medicini rado se koristi za, između ostaloga, jačanje imunološkog sustava, alergijske reakcije, poticanje probave… Ova se vatrena zaštitnica zdravlja i ljepote u goranskom kraju ubire, ovisno o trajanju zimskog perioda, ali najčešće tijekom lipnja koristeći rukavice i daleko od prometnica.

- Odvažite se na #Gastroventure à la Gorski kotar i posjetite goranske restorane kojima je jedini cilj odvesti vas na avanturu koja će probuditi sva osjetila i nahraniti svaku vašu stanicu. #Gastroventure à la Gorski kotar priču o delicijama zelene oaze Hrvatske ispričat će vam: u čabarskom kraju bistro PR' Lipe i buffet Tajči, restoran Eva u Lokvama. U Fužinama hotel Bitoraj, konoba Volta, Lovački dom Arnika te atraktivna pizzeria Furman u Vratima. U delničkom kraju hoteli Risnjak i Mance, pansion Risnjak, Planinarski centar Petehovac, pansion Lovački, bistro Tron, gostionica Kauzlarićevi dvori te bistro Lučice. U Skradu planinarski dom Zeleni vir, u Vrbovskom bistro Kamačnik, a u Ravnoj Gori pansion Bijela Ruža i bistro Breza - poručuju iz TZ-a Gorskog kotara.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(100377, "");
Pregledaj komentare