Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Philippa from Pixabay Najukusniji brownie od batata: Zdrava čokoladna poslastica koja oduševljava

Najukusniji brownie od batata: Zdrava čokoladna poslastica koja oduševljava

Slatko, sočno i bez grižnje savjesti – idealan je spoj zdravlja i užitka

Ako ste ljubitelj čokolade, a pritom tražite zdraviju alternativu klasičnim desertima, brownie od batata bit će pravo otkriće. Ovaj desert skriva sočnost, bogat okus i nevjerojatnu teksturu – a glavni sastojak, batat, osigurava dozu hranjivih tvari bez potrebe za rafiniranim šećerima i masnoćama.

Sastojci:

* 400 g kuhanog batata (narančasti batat, oguljen i zgnječen u pire)

* 100 g tamne čokolade (70 % kakaa ili više)

* 3 žlice kakaa u prahu

* 2 jaja

* 60 ml javorovog sirupa ili meda

* 1 žličica ekstrakta vanilije

* 60 g mljevenih badema ili zobenog brašna

* 1 žličica praška za pecivo

* prstohvat soli

* po želji: komadići tamne čokolade, orasi ili lješnjaci za dodatak

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180 °C i pripremite manji kalup (otprilike 20x20 cm) obložen papirom za pečenje.

2. Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici.

3. U većoj zdjeli pomiješajte pire od batata, otopljenu čokoladu, kakao, jaja, javorov sirup i vaniliju. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

4. Dodajte mljevene bademe (ili zobeno brašno), prašak za pecivo i prstohvat soli. Promiješajte da se sve sjedini. Po želji umiješajte orašaste plodove ili komadiće čokolade.

5. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.

6. Pecite 25–30 minuta, odnosno dok se rubovi ne stvrdnu, a sredina ostane mekana. Ne prepeći – brownie treba ostati sočan.

7. Ohladite prije rezanja i serviranja.

Savjet:

Ovi browniji najbolje su kad odstoje nekoliko sati ili preko noći – tada se tekstura stabilizira i okus dodatno razvije. Idealni su i za zamrzavanje!

Batat brownie nije samo desert, već i pametan način da u prehranu unesete više vlakana, vitamina i zdravih masti – bez kompromisa po pitanju okusa. Isprobajte i uvjerite se zašto je ovaj recept osvojio srca mnogih ljubitelja slatkog.

Vaša reakcija na temu