Ako ste ljubitelj čokolade, a pritom tražite zdraviju alternativu klasičnim desertima, brownie od batata bit će pravo otkriće. Ovaj desert skriva sočnost, bogat okus i nevjerojatnu teksturu – a glavni sastojak, batat, osigurava dozu hranjivih tvari bez potrebe za rafiniranim šećerima i masnoćama.
Sastojci:
* 400 g kuhanog batata (narančasti batat, oguljen i zgnječen u pire)
* 100 g tamne čokolade (70 % kakaa ili više)
* 3 žlice kakaa u prahu
* 2 jaja
* 60 ml javorovog sirupa ili meda
* 1 žličica ekstrakta vanilije
* 60 g mljevenih badema ili zobenog brašna
* 1 žličica praška za pecivo
* prstohvat soli
* po želji: komadići tamne čokolade, orasi ili lješnjaci za dodatak
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C i pripremite manji kalup (otprilike 20x20 cm) obložen papirom za pečenje.
2. Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
3. U većoj zdjeli pomiješajte pire od batata, otopljenu čokoladu, kakao, jaja, javorov sirup i vaniliju. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Dodajte mljevene bademe (ili zobeno brašno), prašak za pecivo i prstohvat soli. Promiješajte da se sve sjedini. Po želji umiješajte orašaste plodove ili komadiće čokolade.
5. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
6. Pecite 25–30 minuta, odnosno dok se rubovi ne stvrdnu, a sredina ostane mekana. Ne prepeći – brownie treba ostati sočan.
7. Ohladite prije rezanja i serviranja.
Savjet:
Ovi browniji najbolje su kad odstoje nekoliko sati ili preko noći – tada se tekstura stabilizira i okus dodatno razvije. Idealni su i za zamrzavanje!
Batat brownie nije samo desert, već i pametan način da u prehranu unesete više vlakana, vitamina i zdravih masti – bez kompromisa po pitanju okusa. Isprobajte i uvjerite se zašto je ovaj recept osvojio srca mnogih ljubitelja slatkog.