Želite li oplemeniti okus pečene piletine, meso dobro začinite limunskim paprom. Riječ je o popularnom začinskoj mješavini koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama, a koja se temelji na limunskoj korici i zdrobljenim zrnima papra. Najjednostavniju verziju možete napraviti i u kućnoj radinosti od svega tri sastojka - limunove korice, papra i soli. Pripazite samo da u pripremi koristite organske nešpricane limune.
Limunski papar možete posipati po ribi prije stavljanja u pećnicu ili na roštilj, dodati u maslac i njime pokapati odreske ili plodove more, staviti u umak za tjesteninu, pa čak i na pečene kokice. Mogućnosti su brojne, piše Punkufer.
Sastojci za začinsku mješavinu limunski papar:
- 5 velikih nešpricanih limuna
- 40 g papra u zrnu
- 5 grama krupne morske soli-
Priprema:
Zagrijte pećnicu na najmanju moguću temperaturu.
Pažljivo ogulite korice limuna. Cilj je odstraniti samo žute dijelove kore, bez gorkih bijelih dijelova jer će oni uništiti okus začinske mješavine.
Oguljenu koricu limuna položite na papir za pečenje te stavite u zagrijanu pećnicu na dva do tri sata, odnosno dok se ne isuši do kraja.
Dehidriranu koricu stavite u dobar blender ili sjeckalicu sa zrnom u prahu i pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U smjesu umiješajte krupnu sol i stavite u željenu nepropusnu posudu.