Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NARUŠAVA ZDRAVLJE Ozbiljni znakovi da biste trebali prestati jesti majonezu

NARUŠAVA ZDRAVLJE Ozbiljni znakovi da biste trebali prestati jesti majonezu

Nisu samo kalorije problem

Možda je vrijeme da malo smanjite unos majoneze.

Malo tko pridaje dovoljno pažnje umacima kada se radi o prehrani. Često ne pazimo ni koliko točno umaka, konkretno majoneze pojedemo prilikom obroka. Upravo zato vrlo brzo broj kalorija nekog jela kojem dodamo majonezu naraste, i to bez da smo svjesni toga. Osim što je kalorična, majoneza može uzrokovati još neke probleme koji mogu biti znak da ju trebate izbaciti iz prehrane.

Povećanje razine šećera u krvi

Šećer u krvi možda vam ne pada prvi na pamet kada pomislite na majonezu, ali činjenica je da u njoj ima puno više šećera nego što mislite. Jedna žlica ima 1 gram šećera ako jedete 'normalnu' verziju. Ako, pak, birate one opcije s manje masnoće, količina šećera mogla bi porasti na 4 grama po žlici. Stoga, smanjite količine majoneze koje jedete.

Povišenje tlaka

Majoneza, ako brojne druge prerađene namirnice, bogate su omega-6 masnim kiselinama, koje mogu uzrokovati visok krvni tlak. Uz visok krvni tlak dolazi i opasnost od ugrušaka te srčanog ili moždanog udara.

Debljanje

Jasno je svima da majoneza nije niskokalorična namirnica, ali koliko je zapravo nezdrava? S obzirom na to da se većinom sastoji od ulja i puna je masti, govorimo o 10 grama masnoća po žlici. Uz to, samo jedna žlica majoneze sadrži gotovo 100 kalorija, što je jako puno. Zbog toga trebate paziti koliko majoneze jedete, jer je lako pretjerati i uzrokovati neželjeno debljanje.

Rizik od srčanih bolesti

I ovo je posljedica masnoće u majonezi, ali ovog puta zasićene masnoće. U jednoj žlici majoneze nalazi se 1,6 grama zasićenih masti, a iako se to ne čini puno, koliko ljudi doista pojede samo jednu žlicu? Gomilanje zasićenih masti utječe na kolesterol, a uz visok kolesterol dolazi i rizik od srčanih bolesti. 

Glavobolje, slabost i mučnina

Zašto kupovna majoneza može stajati u hladnjaku mjesecima, a ona domaća tek nekoliko dana? Zbog umjetnih sastojaka. Oni mogu uzrokovati brojen neželjene posljedice poput glavobolja, slabosti i mučnine. To je svakako dobar razlog da majonezu izbacite iz prehrane ili da bar krenete raditi onu domaću, piše Eat this, prenosi N1

Vaša reakcija na temu