Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT NEMA IH SAMO ISTRA Tartufi i u Dalmaciji, od njih se rade praline, likeri, kraljevski namazi

NEMA IH SAMO ISTRA Tartufi i u Dalmaciji, od njih se rade praline, likeri, kraljevski namazi

Cijena kraljevskih bijelih ide i do 4000 eura

Za istarske tartufe zna se i daleko izvan naših granica. No sve poznatiji u posljednje vrijeme postaju i zadarski tartufi. Ekipi HRT-a gljivar Ivan Matak otkrio je tajne lokacije u zadarskim šumama i vrletima, gdje se mogu naći gljive za koje se nudi i po nekoliko tisuća eura.

Nema drače u koju se Matak ne može zavući. A kako i ne bi kada neuglednim tartufima cijene lete u nebo. Za kilogram i do 300 eura, a za onaj, nazovimo ga - kraljevski bijeli, i do 4000 eura.

- Nešto čime se dičimo, a jedinstveni smo u Hrvatskoj, to je najcjenjeniji crni tartuf - kazao je.

U šumu na Musapstanu ne ide bez svoja četiri najvjernija prijatelja, posebno obučena za lov na tartufe. 

Zadarski gljivar dokazao je svojim upornim vrludanjima po šumama, vrletima i kršu da i zadarski kraj iz svoga podzemlja ima što ponuditi najistančanijim nepcima.

No, nije da se tartufi skupljaju na kilograme. Ivana razveseli i svaka sunčanica i vrganj.

Naravno, lako se zamijene za one otrovne.

- Otrovna je manja rastom. Ima manji klobuk, ona stapka je roskaste boje, ova je čisto bijela, kremasta - pojasnio je.

Zadarski tartuf sve se više brendira; jede se u restoranima, na jahtama, kao suvenir kupuje u zračnim lukama, pa i u dalekom Japanu. Posao je to prljav i mukotrpan. Prije kojih desetak godina Ivanu su govorili da je lud - 'ma kakvi tartufi u Dalmaciji'. Evo ga sad priprema čak i praline od tartufa, likere, kraljevske namaze, tartufate...

Vaša reakcija na temu