Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com NEMOJTE BACATI Od blagdanskih ostataka napravite ukusna jela

NEMOJTE BACATI Od blagdanskih ostataka napravite ukusna jela

Donosimo četiri recepta

Nitko ne želi da gosti ostanu gladni, a teško je pogoditi prave količine. Ostaci hrane vuku se danima, ali ne treba ih bacati. Uvijek im se može udahnuti novi život

Opet ste pretjerali s količinom hrane za blagdane? Ne brinite, neće se baciti. Samo vam treba pokoja dobra ideja kako biste ostatke pretvorili u ukusan obrok. Ima još načina za iskoristiti ostatke mesa, ali i krumpira osim slaganja jednostavnih sendviča i salata. Nastavite čitati i riješili ste i taj problem, piše Ordinacija.

1. Pita od puretine

Sastojci:

ostaci puretine (ako bude premalo dodajte šunku ili pršut)

75 g maslaca

2 poriluka sitno narezati

prstohvat suhe majčine dušice

75 g glatkog brašna

malo jabučnog octa

200 ml purećeg ili pilećeg temeljca

250 ml vrhnja za kuhanje

3 žlice senfa sa sjemenkama

1 žlica nasjeckanog estragona

za tijesto:

500 g glatkog brašna, plus za posipanje

½ žličice sušene kadulje

185 g hladnog maslaca, narezanog na kockice

70 g loja

2 žumanjka, za glazuru

Postupak:

Prvo napravite umak. Zagrijte maslac u loncu, dodajte poriluk i majčinu dušicu te lagano kuhajte 10-15 minuta dok ne omekša, ali ne dobije boju. Umiješajte brašno i kuhajte dok se ne pretvori u pastu. Zatim poprskajte octom i na trenutak prokuhajte. Ulijte temeljac i zakuhajte pa dodajte vrhnje i kuhajte dok ne dobijete gust umak. Umiješajte senf, estragon i nasjeckanu puretinu, ugasite vatru i ostavite da se ohladi. Može se napraviti i dan ranije.

Za izradu tijesta, promiješajte brašno s kaduljom i žličicom soli (ručno ili mikserom). Dodajte maslac i loj i dobro sjedinite. Dok mikser radi, polako dolijevajte 150 ml hladne vode dok se tijesto ne sjedini. Prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i umiješaje tijesto. Odrežite nešto više od trećine tijesta i pokrijte ga dok ostatak razvaljate u nauljeni kalup promjera 20 cm, ostavljajući da visi preko rubova.

Na dno poslažite puretinu, prekrijte tankim slojem umaka i ponavljajte slojeve dok ne dođete do vrha. Završite sa slojem mesa i lagano pritisnite. Razvaljajte preostalo tijesto dok ne bude dovoljno veliko da pokrije pitu. Premažite rub žumanjkom, zatim podignite poklopac tijesta i pritisnite rubove da se zatvore. Izrežite malu rupu u sredini tijesta za izlazak pare. Sve premažite s još žumanjka i zadnjim komadićem tijesta ukrasite vrh. Može se pripremiti dan unaprijed i ohladiti dok ne bude spremno za kuhanje.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa i pecite 45-50 minuta.

2. Prženi krumpiri sa zelenom harisom i jogurtom

Sastojci:

ostaci pečenog krumpira

100 g prirodnog jogurta

½ režnja češnjaka zgnječenog, plus još 2 češnja zdrobljena

½ limuna

2 žlice maslaca

1 žlica biljnog ulja

1 žličica sjemenki kumina

½ žličice mljevene kurkume

1 žličica sjemenki crne gorušice

zelena harisa:

1 žličica sjemenki kumina

2 žličice sjemenki korijandera

3 mlada luka, grubo nasjeckana

2 jalapeñosa, očišćena od sjemenki i grubo nasjeckana

½ vezice korijandera, grubo nasjeckanog

½ vezice peršina, grubo nasjeckanog

1 režanj češnjaka, grubo nasjeckan

1 limun, korica i sok

4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Postupak:

Za napraviti zelenu harissu, tostirajte sjemenke kumina i korijandera u tavi dok ne zamirišu, a zatim ih stavite u mužar. Ohladite, lagano zgnječite, i prebacite u blender. Dodajte mladi luk, jalapeñose, lišće korijandera, peršina, češnjak, limunovu koricu i sok, ulje i malo začina te miksajte dok ne postane glatko.

Za umak promiješajte jogurt, zgnječeni češnjak, limunov sok i malo začina. Dodajte malo vode ako je pregusto.

U velikoj tavi zagrijte maslac i biljno ulje. Stavite pečene krumpire na veliku dasku za rezanje i plosnatom stranom velikog noža zgnječite svaki. Dodajte sjemenke kima, kurkumu, sjemenke gorušice i protisnuti češnjak u tavu i kuhajte 1 minutu, zatim dodajte krumpir i dobro promiješajte. Kuhajte na srednje jakoj vatri 10-15 minuta ili dok krumpir ne postane hrskav.

Izvadite i bacite režnjeve češnjaka, pa dobro začinite krumpire. Stavite na pladanj za posluživanje i žlicom prelijte sa zeleneom harisom i jogurtom.

3. Složenac ili lazanje od mlinaca

Sastojci:

ostaci mlinaca (kuhanih ili sirovih)

ostaci mesa

povrće po izboru

vrhnje (ili bešamel)

jaje

sir

Postupak:

Za složenac na dno posude posložite preostale kuhane mlince, prelijte bešamelom ili vrhnjem pomiješanim s jajetom, ostacima puretine, piletine te povrća po izboru. Pospite komadićima starog kruha, parmezanom ako želite te zapecite.

Ako vam je ostalo nekuhanih mlinaca složite lažne, ‘zagorske’ lazanje. Prvo pripremite bešamel. Zatim u namašćenu posudu stavite tanki sloj umaka, red mlinaca, ponovno umak, ostatke bilo kojeg mesa i sir. Pecite na 200 stupnjeva 40-ak minuta.

4. Riblji popečci

Sastojci:

ostaci bilo koje ribe

naribana mrkva

poriluk

češnjak

jaje

malo brašna

krušne mrvice

Postupak:

Ribu očistite od kostiju i natrgajte na komadiće. Dodajte naribanu mrkvu, sitno sjeckani poriluk, malo češnjaka, jaje i po potrebi brašno i krušne mrvice. Oblikujte popečke i ispecite ih do zlatno žute boje. 

Vaša reakcija na temu