Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NJEMAČKI SPECIJALITET Recept za krumpir sa slaninom

NJEMAČKI SPECIJALITET Recept za krumpir sa slaninom

Poslužuje se uz kobasice, meso s roštilja...

Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast, a kojem divnu aromu i okus daje slanina. Nijemci ga jedu i za doručak s pečenim jajima, piše Punkufer.

Prvi korak je odabir krumpira; najbolji izbor je voštani, koji se neće raspasti tijekom kuhanja. Potrebna vam je i dobra slanina, najbolje domaća, kao i začinsko bilje poput peršina, sjemenki kumina, majčine dušice ili ružmarina.

Ovisno o receptu, Nijemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk. Prženi krumpir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz kakvo dobro pivo.

Sastojci za Bratkartoffeln:

- 500 g krumpira

- 225 g slanine

- 1 luk

- začini (sol, papar, peršin).

Priprema:

1. Operite krumpire i skuhate ih u kori tako da se ne prekuhaju. Narežite slaninu i luk. Stavite slaninu u tavu i pržite dok ne postane hrskava pa maknite iz tave te na istoj masnoći popržite luk i stavite ga na stranu.

2. Procijedite krumpire pa ih ogulite i narežite na ploške. Popržite krumpir u tavi u dvije ture kako bi bili hrskavi. Zatim dodajte luk i slaninu, začinite solju, paprom i dodajte sjeckani peršin ili začine prema želji.

Vaša reakcija na temu