Na otoku Pagu započelo je jedno od najposebnijih razdoblja u godini – sezona janjenja, vrijeme kada se život na pašnjacima ponovno budi, a s njime stiže uskoro i nova sezona proizvodnje Paškog sira. Prvi janjci i mirisi aromatičnih paških trava najavljuju skori početak mužnje te prvu ovogodišnju proizvodnju najpoznatijeg hrvatskog ovčjeg sira i skute.
Sirana Gligora ovu je sezonu dočekala u znaku velikog međunarodnog priznanja. Na prestižnom natjecanju World Cheese Awards 2025 u Bernu osvojili su čak sedam medalja. Zlatnu medalju ponio je Paški sir ekstra stari, još jednom potvrdivši svoj status jednog od najkvalitetnijih sireva na svijetu.
Ove godine iz Sirane Gligora posebno ističu važan iskorak: podigli su vlastito stado s više od 300 muznih paških ovaca. Time dodatno učvršćuju kontrolu nad kvalitetom proizvodnje, dok će istovremeno nastaviti uspješnu dugogodišnju suradnju
s kooperantima na otoku. I ove godine planiraju ih poticati jednim od najviših otkupnih iznosa za ovčje mlijeko u svijetu, naglašavajući važnost lokalnog stočarstva i očuvanja otočne tradicije.