Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NUTRICIONISTI SAVJETUJU Zdrave namirnice koje je uvijek potrebno imati pri ruci

NUTRICIONISTI SAVJETUJU Zdrave namirnice koje je uvijek potrebno imati pri ruci

Neće se lako pokvariti

Kako biste pripremili brz i hranjiv obrok, pri ruci uvijek trebate imate određene zdrave namirnice. Međutim, mnoge od njih lako su kvarljive i trebaju se iskoristiti kroz samo nekoliko dana.

Ipak, niz je onih koje se mogu pohraniti u ostaviti, frižideru i zamrzivaču na dulji rok, a od kojih se, kako nutricionisti tvrde, može pripremiti zdravi obrok ili međuobrok. Healthline izdvaja neke od njih.

1. Konzervirani grah ili leća

Grah i leća među najzdravijom su hranom koju možete jesti. K tome, imaju vrlo dug vijek trajanja. Grah iz konzerve može se čuvati na sobnoj temperaturi.

Valja istaknuti da su ove namirnice sadrže obilje hranjivih tvari.

2. Orašasti plodovi, sjemenke i maslaci od njih

Orašasti plodovi i sjemenke mogu se držati na sobnoj temperaturi i do četiri mjeseca. Maslac koji se od njih radi zdrava je zamjena za 'obične'. 

3. Žitarice

Žitarice poput pira, smeđe riže, bulgura, zobi i kvinoje mogu se sigurno čuvati na sobnoj temperaturi mjesecima pa i godinama, što ih čini pametnim izborom za kupnju naveliko.

4. Smrznuto voće i povrće

Svježe voće i povrće lako je pokvarljivo, a kupi li se u smrznutom obliku - može značajno duže trajati, što znači da ga uvijek možete imati pri ruci.

5. Med

Svima treba malo slatkoga s vremena na vrijeme, a med je u tom slučaju najbolja varijanta. Može se iskombinirati u različitim receptima.

6. Jabučni ocat

Jabučni ocat ima višestruku primjenu u kuhinji. Kao što je učinkovito višenamjensko sredstvo za čišćenje, može se koristiti kao ukusan dodatak u raznim receptima. I nevjerojatno je zdrav!

7. Zdrave masti

Određene masti, uključujući kokosovo ulje i maslinovo ulje, mogu se sigurno držati na sobnoj temperaturi godinu dana ili više, ovisno o vrsti. 

8. Ukiseljena hrana

Kiseli kupus, kiseli krastavci primjerice ukusni su i mogu se držati na sobnoj temperaturi do 18 mjeseci.

9. Začini i sušeno bilje

Za pripremu ukusnih recepata važno je imati bogat izbor začina. Kurkuma, kajenski papar, ružmarin, cimet, đumbir, origano i kim pružaju impresivne zdravstvene blagodati-

10. Češnjak i luk

Češnjak i luk sastavni su dio mnogih recepata, a dugog su vijeka trajanja.

11. Dugotrajno svježe voće i povrće

Iako se mnogo svježeg voća i povrća brzo pokvari čak i u hladnjaku, možete izabrati brojne dugotrajne sorte kao što su tikvice, jabuke, kupus, šipak, mrkva, agrumi….

12. Smrznuta riba i meso

Ako se drže na odgovarajućoj temperaturi u zamrzivaču, riba i meso mogu stajati i do godinu dana.

13. Jaja

Jaja su zdrava namirnica koja se može čuvati u frižideru do 5 tjedana.

14. Punomasni jogurt

Gotovo se svi jogurti mogu držati u frižideru do 3 tjedna, a ako nisu promijenili miris i boju - čak i nakon naznačenog roka trajanja. 

Vaša reakcija na temu