Kako biste pripremili brz i hranjiv obrok, pri ruci uvijek trebate imate određene zdrave namirnice. Međutim, mnoge od njih lako su kvarljive i trebaju se iskoristiti kroz samo nekoliko dana.
Ipak, niz je onih koje se mogu pohraniti u ostaviti, frižideru i zamrzivaču na dulji rok, a od kojih se, kako nutricionisti tvrde, može pripremiti zdravi obrok ili međuobrok. Healthline izdvaja neke od njih.
1. Konzervirani grah ili leća
Grah i leća među najzdravijom su hranom koju možete jesti. K tome, imaju vrlo dug vijek trajanja. Grah iz konzerve može se čuvati na sobnoj temperaturi.
Valja istaknuti da su ove namirnice sadrže obilje hranjivih tvari.
2. Orašasti plodovi, sjemenke i maslaci od njih
Orašasti plodovi i sjemenke mogu se držati na sobnoj temperaturi i do četiri mjeseca. Maslac koji se od njih radi zdrava je zamjena za 'obične'.
3. Žitarice
Žitarice poput pira, smeđe riže, bulgura, zobi i kvinoje mogu se sigurno čuvati na sobnoj temperaturi mjesecima pa i godinama, što ih čini pametnim izborom za kupnju naveliko.
4. Smrznuto voće i povrće
Svježe voće i povrće lako je pokvarljivo, a kupi li se u smrznutom obliku - može značajno duže trajati, što znači da ga uvijek možete imati pri ruci.
5. Med
Svima treba malo slatkoga s vremena na vrijeme, a med je u tom slučaju najbolja varijanta. Može se iskombinirati u različitim receptima.
6. Jabučni ocat
Jabučni ocat ima višestruku primjenu u kuhinji. Kao što je učinkovito višenamjensko sredstvo za čišćenje, može se koristiti kao ukusan dodatak u raznim receptima. I nevjerojatno je zdrav!
7. Zdrave masti
Određene masti, uključujući kokosovo ulje i maslinovo ulje, mogu se sigurno držati na sobnoj temperaturi godinu dana ili više, ovisno o vrsti.
8. Ukiseljena hrana
Kiseli kupus, kiseli krastavci primjerice ukusni su i mogu se držati na sobnoj temperaturi do 18 mjeseci.
9. Začini i sušeno bilje
Za pripremu ukusnih recepata važno je imati bogat izbor začina. Kurkuma, kajenski papar, ružmarin, cimet, đumbir, origano i kim pružaju impresivne zdravstvene blagodati-
10. Češnjak i luk
Češnjak i luk sastavni su dio mnogih recepata, a dugog su vijeka trajanja.
11. Dugotrajno svježe voće i povrće
Iako se mnogo svježeg voća i povrća brzo pokvari čak i u hladnjaku, možete izabrati brojne dugotrajne sorte kao što su tikvice, jabuke, kupus, šipak, mrkva, agrumi….
12. Smrznuta riba i meso
Ako se drže na odgovarajućoj temperaturi u zamrzivaču, riba i meso mogu stajati i do godinu dana.
13. Jaja
Jaja su zdrava namirnica koja se može čuvati u frižideru do 5 tjedana.
14. Punomasni jogurt
Gotovo se svi jogurti mogu držati u frižideru do 3 tjedna, a ako nisu promijenili miris i boju - čak i nakon naznačenog roka trajanja.