Bijeli tartuf prošao je put od smrdljivog krumpira do delicije koja po kilogramu stoji i nekoliko tisuća eura. Ove godine njegova cijena obara rekorde, a on u Buzetu slavi 90. rođendan.
Do pronalaska prvoga bijeloga tartufa u šumi zna proći i nekoliko sati.
- Treba imati dobre živce, puno strpljenja, upornosti. Ne smije u glavi biti zarada nego idemo u lov, idemo u šumu i zarada dođe sama po sebi ako se sve posloži na mjesto - objasnio je za Novu TV tartufar Darko Muzica.
A kada su u pitanju bijeli tartufi, ona je poprilična. Jer onda gubi na vrijednosti. A njegova cijena ove godine opravdava titulu jedne od najskupljih gljiva na svijetu.
- Cijena tartufa je do jučer bila više od 4000 eura po kilogramu, danas je oko četiri, nešto malo manje. To govorimo za prvu klasu za lijepe tartufe, neoštećene, cijele i gramaže preko 20 grama - rekao je.
Nekada su ih poljoprivrednici nalazili na njivama u današnjem samom središtu Buzeta, priča, ali i cijene su bile malo drugačije. Taj, kako su ga nazivali, smrdljivi krumpir davali su svinjama. Sve se promijenilo kada je skupina znanstvenika prije 90 godina te neugledne 'krumpire' i analizirala.
- Znali su se pronaći kad se orala zemlja ili su svinje koje su bile slobodne u dvorištu znale orati po tlu pa pronalaziti. Nakon tih istraživanja nastao je jedan članak koji potpisuje profesor Massimo Sela i to je zapravo prvi znanstveni rad koji opisuje stanište bijelog tartufa u Istri - pojasnio je Matija Nežić s Pučkog otvorenog učilišta u Buzetu.
Bijeli tartuf je, gotovo stoljeće poslije, postao zvijezda istarske gastronomije.
- Definitivno, pored maslinovog ulja, tartufi su drugi najznačajniji brend Istre u svijetu - napomenuo je Denis Ivošević iz Turističke zajednice Istre.
Mnogi ih vole zbog okusa, ali cijena… Ove godine je, tvrde tartufari, posebno visoka.
- Bijeli tartuf se ne može uzgojiti. On je endemska vrsta. Ima ga u Istri i Italiji. Ove godine ima ga nešto malo manje. Tržište je agresivno reagiralo i stari tartufari kažu da se u 30 godina nije dogodilo - više od 5000 eura je cijena od jutros bijelog tarufa - rekao je ugostitelj Robert Marušić za Novu TV.
Istaknuo je da je on najjednostavnija namirnica na svijetu.
- Namirnica je koja se najbolje i tradicionalno sprema uz tjestenine i jaja - dodao je.
Sezona bijelog tartufa je gotova, ali crnoga još uvijek ima.
- Moram istaknuti da su istarski crni tartufi izuzetno visoke kvalitete. Znam neke podatke da su već sada u pripremi oni koji odlaze u Alpe na svjetske moderne destinacije - komentirao je.
On je tri do četiri puta jeftiniji. Oko 1100 eura, a ljeti su puno jeftiniji.