Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Nova TV OBARAJU SE REKORDI Kilogram bijelih tartufa košta više od 5000 eura

OBARAJU SE REKORDI Kilogram bijelih tartufa košta više od 5000 eura

Nekad su ih jele svinje

Bijeli tartuf prošao je put od smrdljivog krumpira do delicije koja po kilogramu stoji i nekoliko tisuća eura. Ove godine njegova cijena obara rekorde, a on u Buzetu slavi 90. rođendan.

Do pronalaska prvoga bijeloga tartufa u šumi zna proći i nekoliko sati.

- Treba imati dobre živce, puno strpljenja, upornosti. Ne smije u glavi biti zarada nego idemo u lov, idemo u šumu i zarada dođe sama po sebi ako se sve posloži na mjesto - objasnio je za Novu TV tartufar Darko Muzica.

A kada su u pitanju bijeli tartufi, ona je poprilična. Jer onda gubi na vrijednosti. A njegova cijena ove godine opravdava titulu jedne od najskupljih gljiva na svijetu.

- Cijena tartufa je do jučer bila više od 4000 eura po kilogramu, danas je oko četiri, nešto malo manje. To govorimo za prvu klasu za lijepe tartufe, neoštećene, cijele i gramaže preko 20 grama - rekao je.

Nekada su ih poljoprivrednici nalazili na njivama u današnjem samom središtu Buzeta, priča, ali i cijene su bile malo drugačije. Taj, kako su ga nazivali, smrdljivi krumpir davali su svinjama. Sve se promijenilo kada je skupina znanstvenika prije 90 godina te neugledne 'krumpire' i analizirala.

- Znali su se pronaći kad se orala zemlja ili su svinje koje su bile slobodne u dvorištu znale orati po tlu pa pronalaziti. Nakon tih istraživanja nastao je jedan članak koji potpisuje profesor Massimo Sela i to je zapravo prvi znanstveni rad koji opisuje stanište bijelog tartufa u Istri - pojasnio je Matija Nežić s Pučkog otvorenog učilišta u Buzetu.

Bijeli tartuf je, gotovo stoljeće poslije, postao zvijezda istarske gastronomije. 

- Definitivno, pored maslinovog ulja, tartufi su drugi najznačajniji brend Istre u svijetu - napomenuo je Denis Ivošević iz Turističke zajednice Istre.

Mnogi ih vole zbog okusa, ali cijena… Ove godine je, tvrde tartufari, posebno visoka.

- Bijeli tartuf se ne može uzgojiti. On je endemska vrsta. Ima ga u Istri i Italiji. Ove godine ima ga nešto malo manje. Tržište je agresivno reagiralo i stari tartufari kažu da se u 30 godina nije dogodilo - više od 5000 eura je cijena od jutros bijelog tarufa - rekao je ugostitelj Robert Marušić za Novu TV

Istaknuo je da je on najjednostavnija namirnica na svijetu.

- Namirnica je koja se najbolje i tradicionalno sprema uz tjestenine i jaja - dodao je.

Sezona bijelog tartufa je gotova, ali crnoga još uvijek ima. 

- Moram istaknuti da su istarski crni tartufi izuzetno visoke kvalitete. Znam neke podatke da su već sada u pripremi oni koji odlaze u Alpe na svjetske moderne destinacije - komentirao je. 

On je tri do četiri puta jeftiniji. Oko 1100 eura, a ljeti su puno jeftiniji. 

Vaša reakcija na temu