Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Od božićnih ostataka napravite slasna nova jela

Od božićnih ostataka napravite slasna nova jela

Donosimo nekoliko ideja

Kada je u pitanju hrana, raskoš blagdanskog stola malo se s čime može mjeriti. Želiš li u potpunosti iskoristiti sve delicije koje ste ti i tvoji ukućani marljivo pripremali za Božić - sva ta silna pečenja, priloge i deserte, te slasne ostatke, upakiraj u novo ruho i daj im posve nove okuse. Kako? Lakše nego što možeš zamisliti, kaže Miss Gastro.

Pečenu puricu ponovno ispeci u finoj piti

Purica ili neko drugo pečenje u kojem ste uživali za božićni ručak vrlo lako može postati sjajna pita bez dna. Meso je potrebno nasjeckati, dodati mu umak i svježe povrće po želji. Povrće će biti još ukusnije obradiš li ga kratko na tavi na maslacu.

Ubaci sve zajedno u posudu za pečenje, dobro pomiješaj i dodaj začine po želji. Sve što je preostalo jest prekriti sastojke lisnatim tijestom, a odlično će poslužiti i ono kupovno.

Na vrhu tijesta napravi rupice kako bi pustila vlagu iz pite, a zatim premaži tijesto umućenim jajem. Po želji, pitu možeš posipati sezamom ili krupnom soli. Peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta i posluži uz sezonsku salatu.

Od pečene purice napravi fini rižoto, tjesteninu ili toplo-hladnu salatu

Odlična ideja bit će rižoto ili tjestenina od ostataka. Meso je također potrebno nasjeckati na manje komadiće i sačuvati ga do samog kraja kuhanja.

Pripremi klasični rižoto s povrćem, a zadnjih 5 minuta ubaci ostatke mesa. Kada je pak u pitanju tjestenina, zaigraj se i pripremi raskošnu salatu. Ljubitelji francuske salate kombinaciji mogu dodati miks za francusku salatu, vrhnje i majonezu, a oni koji vole nešto lakšu verziju, tjesteninu i meso mogu začiniti jednostavnijim dodacima poput maslinovog ulja i limunovog soka.

Od pečenih krumpira napravi njoke 

Prilozi poput krumpira mogu postati sjajni njoki ili ih možeš pretvoriti u zapečeni pire krumpir punjen ostacima mesa.

Sve što trebaš napraviti je pripremiti klasični pire krumpir s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem, dodati mu malo naribanog sira, koje jaje i dobro pomiješati. Pomoću slastičarske vrećice istisni dio pire krumpira u posudu za pečenje, u sredinu dodaj ostatke poput mesa i umaka pa istisni još malo pire krumpira kako bi prekrila punjenje.

Sve zajedno stavit u zamrzivač kako bi se stislo, a zatim zapeci na 200 stupnjeva 15-20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Kako iskoristiti ostatke blagdanskih kolača?

Slatkiše poput dizanih kolača najbolje ćeš iskoristiti dodaš li im tekućinu po želji da ih učiniš sočnijima. Za doručak umoči panettone u smjesu jaja i mlijeka pa pripremi slatki pohani kruh ili pak orahnjaču i makovnjaču natopi alkoholnim napitkom, stavi na dno čaše te sve zaokruži omiljenom kremom. Desert u čaši ukrasi čokoladom i karamelom i posluži dobro ohlađeno.

Suhi kolačići postat će idealna podloga za cheesecake ili neki drugi brzinski kolač, no kako je njihov vijek uglavnom nešto duži, još uvijek imaš vremena uživati u tim hrskavim slatkim zalogajima.

Vaša reakcija na temu