Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Održavate li ih redovito? Ovo istraživanje naglašava da biste itekako trebali

Održavate li ih redovito? Ovo istraživanje naglašava da biste itekako trebali

Brachybacterium, Micrococcus, Paracoccus i Priestia

Nekad slavljene kao tehnološko čudo, mikrovalne pećnice tiho su postale neizostavne u kuhinjama i laboratorijima. Međutim, nedavna studija znanstvenika sa Sveučilišta u Valenciji i Darwin Bioprospecting Excellence SL u Španjolskoj otkrila je neočekivanu dimenziju tih kućanskih uređaja - uspješne čitave ekosustave unutar njih, javlja Zimo.

Mikrobi iznutra

Znanstvenici su uzeli briseve 30 mikrovalnih pećnica iz različitih okruženja: samačkih kućanstava, zajedničkih kućnih prostora i laboratorija. Otkrili su mikrobne zajednice, uključujući Brachybacterium, Micrococcus, Paracoccus i Priestia, koje uspijevaju u svim okruženjima. Dok je većina mikroba bila bezopasna, neke vrste, kao što su Klebsiella, Enterococcus i Aeromonas, koje mogu predstavljati zdravstveni rizik, otkrivene su u razinama usporedivim s ostalim kuhinjskim površinama.

Kuhinja vs. laboratori

Mikrovalne pećnice u jednom kućanstvu pokazale su najmanju mikrobnu raznolikost, sa Shannonovim indeksom raznolikosti ispod četiri, vjerojatno zbog manjeg broja izvora kontaminacije. Nasuprot tome, laboratorijske mikrovalne pećnice pokazale su najveću raznolikost, s indeksima većim od četiri. Za razliku od kućnih mikrovalnih pećnica, laboratorijske jedinice sadržavale su mikrobe kao što su Deinococcus, Hymenobacter i Kineococcus, poznati po svojoj otpornosti na zračenje.

Zapravo, neki od rodova koji su bili znatno brojniji u ovoj skupini uzoraka uključivali su vrste poznate po svojoj otpornosti na visoke doze zračenja, kao što su Deinococcus, Hymenobacter, Kineococcus, Sphingomonas i Cellulomonas, ističu autori studije koja je objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology. Njihovi nalazi su u skladu s mikrobima pronađenim na solarnim pločama i razlikuju se od onih u nuklearnom otpadu.

Implikacije i preporuke

Studija naglašava kako mikrobi s genetskom otpornošću na zračenje i toplinu mogu napredovati čak i u ekstremnim uvjetima. Kućne mikrovalne pećnice, koje se prvenstveno koriste za hranu, sadrže bakterije slične onima na drugim kuhinjskim površinama, što naglašava važnost redovitog čišćenja.

Čak i bezopasne kožne bakterije mogu preživjeti valove mikrovalne pećnice. 'Redovito temeljito čistite svoju mikrovalnu pećnicu deterdžentom i pazite na prolijevanje', savjetuju autori istraživanja.

Vaša reakcija na temu