Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: RitaE from Pixabay OKUSI DALMACIJE: Ovo su tradicionalna jela koja turisti obožavaju

OKUSI DALMACIJE: Ovo su tradicionalna jela koja turisti obožavaju

To nije samo obrok, to je doživljaj života uz more, opuštenosti i zajedništva

Turisti koji posjećuju Dalmaciju često ostanu zatečeni njezinim prirodnim ljepotama, kristalno čistim morem i mediteranskom atmosferom, no ono što ih nerijetko potpuno osvoji su okusi dalmatinske kuhinje. 

Jednostavna, zdrava i puna okusa, tradicionalna dalmatinska jela godinama su među glavnim razlozima zašto se brojni posjetitelji iznova vraćaju.

Donosimo pregled najomiljenijih dalmatinskih specijaliteta koji su oduševili strane goste:

Peka 

Jedno od najdojmljivijih iskustava za strance je jelo ispod peke - najčešće janjetina, teletina ili hobotnica s krumpirima, začinskim biljem i maslinovim uljem, sve polagano pečeno ispod željeznog poklopca prekrivenog žarom. Jedinstveni miris i okus dimljenog mesa ostaje dugo u pamćenju.

Crni rižot 

Rižot od sipe često izaziva znatiželju kod gostiju, ali nakon prvog zalogaja mnogi postaju njegovi vjerni obožavatelji. Aromatičan, kremast i intenzivan, crni rižot simbolizira spoj tradicije i svježine Jadrana.

Brudet

Ovo jelo od različitih vrsta ribe, pirjanih s rajčicom, lukom, vinom i začinima, posluženo s palentom, ima svoje brojne verzije diljem Dalmacije. Autentičan je primjer 'kuhinje iz mora' koji stranci prepoznaju kao istinski lokalni doživljaj.

Pašticada

Ova bogata goveđa pečenka marinirana u octu i vinu, kuhana s povrćem i suhim šljivama te poslužena s domaćim njokima, često je 'kruna' tradicionalne dalmatinske kuhinje. Za strance, ovo jelo ima gotovo sve - punoću okusa, dubinu mirisa i osjećaj autentične domaće gozbe.

Fritule i rožata

Nakon obilja morskih i mesnih delicija, stranci nerijetko posežu za desertima koji odišu tradicijom. Fritule, male pržene kuglice od dizanog tijesta s rumom i grožđicama, ili rožata – dalmatinska verzija crème caramel deserta s notom prošeka ili ruma – često su prvo što turisti požele ponijeti 'za doma', barem u uspomeni.

Strancima dalmatinska kuhinja nije samo obrok - to je doživljaj života uz more, opuštenosti i zajedništva. Nema boljeg suvenira od toplog kruha, čaše domaćeg vina i tanjura pripremljenog po receptu koji se prenosi s koljena na koljeno.

Vaša reakcija na temu