Kako temperature rastu, ljeti često tražimo jela koja su lagana, hranjiva i – hladna. Upravo takav je gazpacho, tradicionalna španjolska hladna juha od rajčice koja je postala omiljeni izbor diljem svijeta. Priprema se brzo, ne kuha se, i idealna je kao predjelo ili lagani obrok u vrućim danima.
U nastavku donosimo jednostavan i autentičan recept za domaći gazpacho:
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg zrelih rajčica
- 1 krastavac (oguljen)
- 1 crvena paprika
- 1 manji crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 2 kriške starog bijelog kruha (bez kore)
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice jabučnog ili vinskog octa
- Sol i papar po ukusu
- Malo hladne vode (po potrebi)
Priprema:
1. Povrće operite i nasjeckajte na manje komade. Ako želite glatku juhu, rajčice prethodno možete kratko uroniti u kipuću vodu, oguliti i očistiti od sjemenki.
2. Kruh namočite u malo vode da omekša, zatim ga ocijedite.
3. U blender ili sjeckalicu stavite sve sastojke: rajčice, krastavac, papriku, luk, češnjak i kruh. Dodajte maslinovo ulje, ocat, sol i papar.
4. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Po potrebi dodajte malo hladne vode kako biste postigli željenu gustoću.
5. Gazpacho ohladite u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.
6. Poslužite hladno, po želji ukrašeno sjeckanim povrćem, kockicama kruha (krutoni) ili kapljicom maslinova ulja.
Savjet: Gazpacho je još bolji kada odstoji i okusi se prožmu, pa ga možete pripremiti i dan ranije. Čuvajte ga u hladnjaku do tri dana.
Gazpacho je idealan spoj zdravlja i okusa – bogat vitaminima, vlaknima i antioksidansima, a pritom lagan i osvježavajuć. Savršen ljetni zalogaj za svaki stol!