Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Aline Ponce from Pixabay Osvježavajući ljetni klasik: Gazpacho - hladna juha od rajčice

Osvježavajući ljetni klasik: Gazpacho - hladna juha od rajčice

Donosimo recept

Kako temperature rastu, ljeti često tražimo jela koja su lagana, hranjiva i – hladna. Upravo takav je gazpacho, tradicionalna španjolska hladna juha od rajčice koja je postala omiljeni izbor diljem svijeta. Priprema se brzo, ne kuha se, i idealna je kao predjelo ili lagani obrok u vrućim danima.

U nastavku donosimo jednostavan i autentičan recept za domaći gazpacho:

Sastojci (za 4 osobe):

- 1 kg zrelih rajčica

- 1 krastavac (oguljen)

- 1 crvena paprika

- 1 manji crveni luk

- 1 režanj češnjaka

- 2 kriške starog bijelog kruha (bez kore)

- 3 žlice maslinova ulja

- 2 žlice jabučnog ili vinskog octa

- Sol i papar po ukusu

- Malo hladne vode (po potrebi)

Priprema:

1. Povrće operite i nasjeckajte na manje komade. Ako želite glatku juhu, rajčice prethodno možete kratko uroniti u kipuću vodu, oguliti i očistiti od sjemenki.

2. Kruh namočite u malo vode da omekša, zatim ga ocijedite.

3. U blender ili sjeckalicu stavite sve sastojke: rajčice, krastavac, papriku, luk, češnjak i kruh. Dodajte maslinovo ulje, ocat, sol i papar.

4. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Po potrebi dodajte malo hladne vode kako biste postigli željenu gustoću.

5. Gazpacho ohladite u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja.

6. Poslužite hladno, po želji ukrašeno sjeckanim povrćem, kockicama kruha (krutoni) ili kapljicom maslinova ulja.

Savjet: Gazpacho je još bolji kada odstoji i okusi se prožmu, pa ga možete pripremiti i dan ranije. Čuvajte ga u hladnjaku do tri dana.

Gazpacho je idealan spoj zdravlja i okusa – bogat vitaminima, vlaknima i antioksidansima, a pritom lagan i osvježavajuć. Savršen ljetni zalogaj za svaki stol!

Vaša reakcija na temu