Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay OVAKO SU JE BAKE RADILE Recept za mađaricu

OVAKO SU JE BAKE RADILE Recept za mađaricu

Tradicionalni način pripreme

Mađarica je kolač koji mnoge vole, stoga je izvrstan za nadolazaće blagdane. Tradicionalni recept donosi 24 sata.

Sastojci za manju tepsiju

Za tijesto: 

- 0,5 kg brašna - pola oštro, pola glatko

- 130 g masti ili 250 g margarina

- 100 g šećera

- 4 žlice kiselog vrhnja

- 1 jaje

- pola praška za pecivo

- 1 vanilin šećer

- malo soli.

Za kremu:

- 100 g šećera

- 150 g maslaca

- 2 žlice vode

- 0,5 litre mlijeka

- 100 g čokolade za kuhanje

- 5 žlica oštrog brašna

- 1 žlica kakaa

Za glazuru:

- 100 g čokolade

- 100 g margarina

- malo ulja.


Priprema

Tijesto

Pomiješajte suhe sastojke pa ostale i zamijesite tijesto. Podijelite ga na šest dijelova, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. U međuvremenu iskrojite šest listova masnog papira po manjoj tepisiji na kojoj će se kore peći. Na svaki brašnom posuti list papira stavite jedan dio tijesta pa ga prekrijte plastičnom folijom i razvaljajte tako da se jednolično razvuče po cijelom papiru.

Potom uklonite plastičnu foliju, tijesto zajedno s masnim papirom premjestite na preokrenutu tepsiju i pecite kratko na 180 stupnjeva, oko pet minuta. Kad je kora gotova, odložite je zajedno s masnim papirom na ravnu podlogu da se ohladi i tek tad uklonite papir. Kad su sve kore gotove i ohlađene, premazujte ih kremom.

Krema

Šećer i voda se stave na štednjak da se šećer karamelizira pa se dodaje mlijeko i ostavi da prokuha. Potom se u to dodaje čokolada i prethodno razmućeno brašno i kakao u malo hladnog mlijeka. Važno je neprekidno miješati na laganoj vatri da se ne zalijepi. Nakon pet minuta je gotovo.

Kad se malo ohladi, odnosno postane mlako, u smjesu se dodaje maslac, dobro se promiješa i podijeli na pet jednakih dijelova. Tako mlaka krema se stavlja na kore. Na kraju se na kolač stavi masni papir i nešto teško poput knjiga. Ostavi se tako do drugog dana.

Glazura

Otopite margarin i ulje, a kad provrije, uklonite s vatre i umiješajte kockice čokolade. Miješajte polako dok ne dobijete glatku smjesu i prelijte po kolaču.

Napomena: Ako želite napraviti više mađarice, odnosno pripremati je na velikoj tepsiji, stavite duplu količinu svih sastojaka.

Vaša reakcija na temu