Prema savjetima nutricionista, ono što pojedemo ujutro značajno utječe na energiju, koncentraciju i cjelokupno zdravlje tijekom dana. No, neke namirnice i napici koje mnogi rado posežu čim ustanu zapravo bi trebalo izbjegavati ili barem ograničiti.
Na vrhu popisa nalaze se pekarski proizvodi od bijelog brašna, poput kroasana i bijelog tosta, koji brzo podižu razinu šećera u krvi, a potom uzrokuju nagli pad energije. Slično vrijedi i za zaslađene žitne pahuljice koje, unatoč reklamama, često sadrže više šećera nego što se preporučuje za čitav dan.
Nutricionisti upozoravaju i na voćne jogurte s dodanim šećerom, koji mogu sadržavati i do nekoliko žličica šećera po porciji. Umjesto njih preporučuju obični jogurt ili kefir uz svježe voće.
Kava na prazan želudac također nije dobra ideja – može iritirati želučanu sluznicu i izazvati nelagodu. Bolje ju je popiti nakon što se pojede barem lagani obrok.
Stručnjaci zaključuju kako je za kvalitetan doručak najbolje birati cjelovite žitarice, proteine poput jaja ili nemasnog sira te zdrave masnoće iz orašastih plodova i avokada, a šećer i rafinirane ugljikohidrate ostaviti po strani.