Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pexels from Pixabay PAMETNO U ŠKRINJU Trikovi za pravilno zamrzavanje povrća za zimu

PAMETNO U ŠKRINJU Trikovi za pravilno zamrzavanje povrća za zimu

Sad je pravo vrijeme za zimnicu

Dolaskom jeseni mnogi već razmišljaju kako sačuvati bogatstvo svježeg povrća i imati ga pri ruci tijekom hladnijih mjeseci. Zamrzavanje je jedan od najboljih načina za to – jednostavno je, praktično i čuva većinu hranjivih tvari. No, da bi povrće i nakon mjeseci u škrinji bilo ukusno i kvalitetno, važno je znati nekoliko trikova.

1. Birajte svježe i zdravo povrće

U zamrzivač ide samo najbolje – birajte povrće koje je svježe, čvrsto i bez oštećenja. Ono što je već 'na izmaku' neće se čudom popraviti zamrzavanjem.

2. Blanširanje je ključ

Većinu povrća potrebno je kratko prokuhati ili preliti kipućom vodom, odnosno blanširati, prije zamrzavanja. Na taj način zaustavljaju se enzimi koji uzrokuju kvarenje i gubitak boje i okusa. Nakon blanširanja, povrće odmah prebacite u hladnu vodu da se proces kuhanja zaustavi.

3. Porcionirajte unaprijed

Zamrzavajte povrće u manjim porcijama – taman onoliko koliko vam treba za jedno kuhanje. Tako ćete izbjeći ponovno odmrzavanje i zamrzavanje, što narušava kvalitetu.

4. Koristite vrećice i posude za zamrzavanje

Specijalne vrećice ili čvrsto zatvorene posude sprječavaju nastanak leda i gubitak okusa. Pritom istisnite što je više moguće zraka iz vrećice kako bi povrće duže ostalo svježe.

5. Ne zaboravite oznake

Na svaku vrećicu stavite etiketu s nazivom i datumom zamrzavanja. Tako ćete uvijek znati što imate u škrinji i koliko dugo stoji. Većinu povrća najbolje je iskoristiti unutar 10–12 mjeseci.

6. Posebna pravila za različito povrće

- Grašak i mahune zamrzavaju se odlično nakon blanširanja.

- Paprike možete narezati na trakice i zamrznuti sirove – spremne su za wok ili pizzu bez prethodne obrade.

- Tikvice se najbolje zamrzavaju narezane i blanširane, dok krumpir nije zahvalan jer promijeni teksturu.

- Blitvu i špinat najbolje je kratko prokuhati, ocijediti i zamrznuti u kuglicama ili pločicama.

7. Odmrzavanje s mjerom

Većina povrća ne treba se odmrzavati unaprijed – jednostavno ga ubacite direktno u lonac ili tavu. Tako ćete sačuvati teksturu i boju.

Pravilno zamrzavanje povrća štedi vrijeme, novac i čuva zdravlje – jer domaća mrkva ili blitva iz škrinje u siječnju vrijedi više od bilo koje uvezene. A uz malo organizacije, škrinja može postati prava mala riznica vitaminskog blaga.

Vaša reakcija na temu