Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT PAW-PAW Azijsku i afričku uskoro bi u Hrvatskoj mogla istisnuti indijanska banana

PAW-PAW Azijsku i afričku uskoro bi u Hrvatskoj mogla istisnuti indijanska banana

Okusom je sličnija mangu, obiluje kalijem, kalcijem, magnezijem, te vitaminima B-kompleksa

Egzotično voće i povrće već se godinama uzgaja diljem naše zemlje, tako da velik broj plodova, koji se nalaze u našim trgovačkim lancima - dolazi iz domaćeg uzgoja. Ponuda je sve bogatija, a uskoro bi tržištem mogla zavladati - indijanska banana, prenosi HRT.

Među vinogradima i voćnjacima, na obroncima Medvednice smjestio se i jedan neuobičajeni nasad. Riječ je o indijanskim bananama, do susreta s ovom kulturom došlo je sasvim slučajno.

Premda je po okusu sličan mangu, a po nekima i zreloj banani i ananasu - indijanska banana ili 'paw-paw' tako je nazvana jer su njezine plodove prvi konzumirali Indijanci naseljeni na području današnjeg SAD-a. Stoga nije neobično da uspijeva u našim krajevima.

- Jedno čudo koje se rijetko događa u poljoprivredi. Biljka ne traži nikakva špricanja, ne napadaju je insekti. Ima taj asimicin koji se osjeti u listu ako ga zdrobite, smrdi poput dizela, a taj miris kod ljudi ubija karcinom, kaže Ivan Šulog, uzgajivač egzotičnog voća.

Plodovi, koji će uskoro biti spremni za berbu imaju čak 20 posto šećera, a obiluju kalijem, kalcijem, magnezijem, te vitaminima B-kompleksa.

- Analizom smo utvrdili veliku količinu polifenolnih spojeva, a oni su značajni antioksidansi značajni za ljudsko zdravlje jer preveniraju mnoge bolesti, kaže dr. sc. Jana Šic Žlabur, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Kako bi stabla uspješno rasla, potrebno je samo uvesti sustav navodnjavanja i nekoliko puta godišnje pokositi, pa ne čudi interes za uzgoj ove kulture.

- Već je interes ovog časa da imamo između 20 i 30 hektara koje će se saditi ove jeseni, a i za proljeće su najave već tolike, kaže Šulog.

Velikom zanimanju poljoprivrednika nedvojbeno doprinosi i cijena, koja se u maloprodaji kreće oko 60 kuna za kilogram.

Vaša reakcija na temu