Jestive gljive prepune su vitamina, minerala i prehrambenih vlakana te su vrijedan dodatak svake prehrane odrasle osobe. I dok neke vrste poput šampinjona trebaju tek nešto vlage i tmine da bi ih uzgojili, postoje i one gljive koje su toliko rijetke i teške za uzgoj da dolaze s vrtoglavom cijenom, piše Punkufer.
Kordiceps, 200 tisuća kuna za kilogram
Yartsa gunbu ili kordiceps je ljekovita i jestiva vrsta gljive koja izgleda poput gusjenice. Raste na ličinkama insekata na visokim nadmorskim visinama na Tibetu, a toliko je rijetka da za kilogram treba izdvojiti i do 200 tisuća kuna. Vjeruje se da je kordiceps prirodni afrodizijak. Moderna medicina preporučuje kordiceps kao dodatak prehrani, ali zbog visoke cijene upotrebljava se njezin sintetski uzgojen oblik Cordyceps CS-4.
Europski bijeli tartuf, 30 tisuća za kilogram
Tlo ispod hrastovih šuma u južnom dijelu Europe nalazišta su rijetkog, ali iznimno ukusnog bijelog tartufa koji doseže cijenu i od 30 tisuća kuna za kilogram. Znaju ih pronaći samo najiskusniji tragači uz pomoć treniranih pasa i svinja. Čarobna aroma bijelog tartufa fantastičan je dodatak brojnim jelima - od običnog tosta s maslacem do kremaste tjestenine.
Matsutake, 6500 kuna za kilogram
Matsutake se smatra najskupljom gljivom Japana čija cijena doseže oko 6500 kuna za kilogram. Ova gljiva raste podno borovih stabala – točnije američkog crvenog bora. Karakterizira je bogat okus sa začinjenim, voćnim notama zbog čega se često koristi u kuhinji Zemlje Izlazećeg Sunca. No broj ovih gljiva se dramatično smanjio posljednjih godina zbog parazita borova nematoda koji negativno utječe i na Matsutake. Ne čudi stoga što su porasle i njegove cijene na tržištu.
Crni tartuf, 5 tisuća kuna za kilogram
Crni tartuf još je jedno šumsko blago u nizu koje ima nešto suptilniji okus od bijelog tartufa. Cijena mu varira ovisno o sezoni. Kilogram se može kupiti i za više od 5000 kuna zbog čega se smatra jednim od najskupljih gljiva na svijetu. Ovi aromatični tamni grumenčići sjajno se će se uklopiti u brojna jela, a posebno dobro će sljubiti s rižotom.
Pravi smrčak, tisuću kuna za kilogram
Pravi smrčak je jestiva gljiva koju karakterizira žućkast jajolik klobuk s nepravilnim udubinama i bjelkast stručak. Raste na travnjacima, uz rijeke i druga vlažna područja te na šumskim čistinama. Može doseći cijenu i do 1000 kuna za kilogram.