Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Pita od jabuka

RECEPT Pita od jabuka

Savršena domaća slastica

Kolač koji nam je pri srcu i koji smo, jednom odrasli, nastavili pripremati, možda za svoju djecu ili unuke.

Tko se ne sjeća s osmijehom i sa suzom u oku bakine pite od jabuka?

Sastojci:

700 g jabuka (već očišćenih)

300 g brašna

3 jaja

70 g maslaca (sobne temperature)

200 g smeđeg šećera

200 ml mlijeka

1 vrećica praška za pecivo

1 limun (sok i korica)

Priprema: Jabuke prvo narežite na kriške, tako da napravite tanke i ne prevelike polumjesece, te ih ostavite u zdjeli.

Zatim uzmite limun, naribajte koru – ostavite sa strane – i iscijedite ga. Njegovim sokom namočite komadiće jabuke kako ne bi izgubili boju i konzistenciju.

U posudi umutite maslac sobne temperature (omekšali) sa šećerom dok ne postane homogena i pjenasta smjesa.

Sada počnite miješati i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim isto učiniti s mlijekom (malo po malo) i prethodno naribanom koricom limuna.

U smjesu dodajte dobro prosijano brašno i prašak za pecivo te ponovno promiješajte kuhačom. Sada je vrijeme za prstohvat soli.

Kada smjesa postane glatka, dodajte oko 60% jabuke u smjesu i dobro promiješajte.

Koristite okrugli kalup promjera cca 22-24 cm. Premažite ga maslacem i pobrašnite. U njega ulijte smjesu i poravnajte žlicom ili lopaticom.

Površinu ukrasite preostalim polumjesecima jabuka.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 175-180° najmanje 40 minuta.

Uvijek napravite test čačkalicom.

Ostavite da se ohladi najmanje 20 minuta prije nego što ga okrenete i poslužite, piše Novi list.

Vaša reakcija na temu