Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com POČELA BERBA Ove godine upola manje mandarina, cijene su paprene

POČELA BERBA Ove godine upola manje mandarina, cijene su paprene

Bit će slađe

Berba mandarina je u punom jeku. I najranija je dosad - uranila je 15-ak dana. No vremenski uvjeti utjecali su i na urod, gotovo je upola manji. Lani je u ovo doba bilo 60.000 tisuća tona, sada se očekuje 35.000 tona, ali zato je ove godine mandarina i puno slađa i ima višu otkupnu cijenu.

'Mislimo da će cijena biti puno bolja jer je kvaliteta puno bolja i repromaterijal je išao gore, pa mislimo da bi cijene trebale ići gore', objasnio je proizvođač Ivan Popović za Dnevnik.hr.

'Odredili smo cijene: prva klasa 0,70, druga 0,30. Imamo najjeftinije voće u Europi. Treba se izboriti za ovo, a to je dugotrajan posao', kaže proizvođač i otkupljivač Gradimir Šošar.

Na zagrebačkoj tržnici za potrošača to izgleda ovako - od dva do 2,5 eura. Mandarina ima i više nego dovoljno. 

'Hrvatska će pojesti 10-15 posto, a drugo je izvoz', kaže Šošar.

Unatoč manjem urodu, zaradi se ipak nadaju. 

'Vidjet ćemo koliko će se ta cijena zadržati, proizvođači se nadaju da bi se ona mogla zadržati nešto duže i biti bolja nego prijašnjih godina jer neće biti tako velikih pritisaka na tržište', kaže agronom Robert Doko.

Osim Hrvata, u neretvanskim mandarinama najviše uživaju Česi, Slovaci i Srbi.

Vaša reakcija na temu