U Split od sada možete postati ne masterchef, već pastry chef! Omogućila je to svima zainteresiranim - slastičarka Antonija Nikolić, koja je u splitskom kvartu Trstenik stvorila pravi slatki raj.
Već godinu dana kroz Antonijine edukacije prošlo je na desetke amatera, ali i profesionalaca željnih usavršavanja u slatkim delicijama. Naime, 'Love is a peace of cake', kako je splitska slastičarka nazvala svoj brend, unutar prostora nudi sve što je potrebno, bilo onim najmlađima ili onim nešto starijima, kako bi naučili najvažnije o pripremi slastica.
- Svijest o slastičarstvu je porasla, a tome možemo zahvaliti društvenim mrežama i televiziji. Samo kulinarstvo i slastičarstvo je toliko napredovalo da odlazi u nekakve izvanserijske situacije. Trenutno je znanje jako potrebno, kako amaterima tako i profesionalcima - priča Antonija koja je ljubav prema slastičarstvu otkrila prije sedam godina.
- Krenula sam iz Umjetničke škole, smjer grafika. Iz toga je krenulo preko dizajna interijera i to je bila prekretnica. Ili to ili nešto što uopće ne poznajem. Na kraju je to ispalo slastičarstvo. Vrlo usko je vezano za grafički dizajn, isto je jako precizno, to je sada postalo poprilično znanstveno i nema više ono 'odokativne' metode - zaključila je slastičarka, koja ima tri vlastita recepta za kolače, njihovu nam tajnu, naravno, nije htjela otkriti.
- Prvi, smeđi, zove se 'Kušin'. Bazično je to lješnjak i marelica. Za ostatak ćete ga morati probati. Ovaj u sredini je moderna izvedenica Splitske torte. U svom sastavu ima orahe, smokvu i kremu od suhih grožđica. Zadnji, zeleni, koji se zove 'Pino', jer izgleda kao šiška, je mus od skute, kruška i biskvit s lješnjacima.
Ideja je ovo koja se u Antoniji 'kuhala' godinama, a sve stečeno znanje od niza domaćih i svjetskih 'pastry faca' sada želi podijeliti sa svima koji dođu u njezinu slatkaonicu.
Prostor slatkaonice ima šest radnih jedinica na kojima svatko pojedinačno radi, a sadrži apsolutno sve potrebno za pripremu slastica - od aparata do sastojaka.
Kada su u pitanju recepti, Antonija voli spoj modernog s tradicionalnim.
- Ima mjesta na stolu za sve. Starije generacije uvijek vole na stolu nešto konkretnije i jednostavnije. Mi mladi već krećemo prema nekim drugim trendovima, ali jednostavno je takav život. Možemo mi tu susresti kroz moderno i ono tradicionalno. Treba samo imati dobru ideju, volju i želju.
Sljedeće dvije srijede možete se pridružiti na radionicama pripreme božićnih torti. Splitska pastry chefica pripremila je dvije, jednu s likom Rudolfa i njezin favorit - s likom Grinča.
- Naglašavam kako se radi s pravim kremama i biskvitima. Jako puno puta smo imali priliku susresti se s radionicama na kojima se rade pudinzi ili s gotovim biskvitima. Mi pazimo na to da predamo znanje kako treba - kaže ova kreativna Splićanka i dodaje kako osim nje, često u slatkaonici, budu i etablirani gosti predavači.
- Doći će nam chefica Milica Livaja, jedna izuzetna slastičarka velikog znanja. Ovo ostalo bih ostavila da pronjuškate sami.
Chefica Nikolić otkrila je i najveće pogreške koje ljudi rade u pripremi kolača.
- Ne čitamo recept do kraja. I meni se to dogodi. U 99 posto slučajeva i na radionicama vidim tu istu pogrešku, pa odmah na početku kažem svima da prvo čitaju recept do kraja. 'Odokativne' metode meni zaista ne uspijevaju. Prema tome, ja ne, ali za nekoga drugog, dapače. Ne mogu nekome diktirati trendove da mjeri nešto na 7 ili 17 grama. Ali, zašto ne? - zaključila je i dodala kako savjetuje da na blagdanskom stolu budu vanili kiflice.
Što smo još doznali o radionicama, kako za one najmlađe, tako i za one nešto starije, i kako izgleda slatkaonica chefice Antonije Nikolić - doznajte u videozapisu.
@dalmatinskiportal POSTANI PASTRY CHEF Splitska slastičarka Antonija Nikolić ima recept! #pastrychef #slasticar #slastice #kolaci #radionice #fypviral #dalmatinskiportal Cooking Time - Lux-Inspira