S dolaskom proljeća priroda se budi, a s njom i naša prehrana postaje raznovrsnija i bogatija svježim namirnicama. Nutricionisti ističu da je upravo ovo razdoblje idealno za detoksikaciju organizma i jačanje imuniteta kroz sezonske plodove koji obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima. Donosimo pregled najzdravijih proljetnih namirnica koje biste trebali uvrstiti u jelovnik.
Mladi špinat - izvor željeza i energije
Mladi špinat bogat je željezom, vitaminima C i K te folnom kiselinom, ključnom za zdravlje krvi i mozga. Osim što jača imunitet, doprinosi zdravlju srca i probave. Nutricionisti savjetuju konzumaciju svježeg špinata u salatama ili kao dodatak smoothiejima kako bi se sačuvali svi nutrijenti.
Rotkvice - saveznici probave
Hrskave i osvježavajuće, rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. Poboljšavaju probavu, potiču detoksikaciju jetre i doprinose hidrataciji organizma. Najbolje ih je jesti svježe, uz sirni namaz ili u salatama.
Mladi luk - prirodni antibiotik
Mladi luk obiluje sumpornim spojevima koji jačaju imunitet i djeluju kao prirodni antibiotik. Također poboljšava cirkulaciju i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Može se konzumirati sirov, u salatama ili kao dodatak juhama i varivima.
Jagode - bomba vitamina C
Prve proljetne jagode pravi su izvor vitamina C, koji jača imunitet i djeluje kao snažan antioksidans. Osim toga, bogate su vlaknima koja potiču probavu i pomažu u regulaciji kolesterola. Nutricionisti preporučuju konzumaciju svježih jagoda bez dodatnog šećera, u jogurtima ili kao zdravi međuobrok.
Šparoge - prirodni detoks za organizam
Šparoge su poznate po svojim detoksikacijskim svojstvima i bogatstvu folne kiseline, koja je ključna za regeneraciju stanica. Također sadrže prebiotike koji potiču rast dobrih bakterija u crijevima. Najbolje ih je pripremiti kratko kuhane na pari ili na žaru, uz malo maslinovog ulja i limunovog soka.
Kopriva - zaboravljena superhrana
Čaj i juha od koprive prava su proljetna bomba nutrijenata. Kopriva obiluje željezom, kalcijem i vitaminom C, a poznata je i po protuupalnim svojstvima. Preporučuje se u obliku čaja, juhe ili u varivima.
Rabarbara - osvježavajući izvor vlakana
Rabarbara je često zanemarena, ali izuzetno korisna proljetna namirnica. Bogata je vlaknima koja poboljšavaju probavu, a njezin kiselkast okus savršeno se slaže s jagodama u zdravim desertima.
Preporuke nutricionista
Nutricionisti preporučuju da se u proljetnoj prehrani prioritet daje sezonskim i lokalnim namirnicama, jer su one svježije i nutritivno bogatije od onih koje su dugo skladištene ili uvezene iz udaljenih krajeva. Također, važno je kombinirati sirove i termički obrađene namirnice kako bi se maksimalno iskoristili svi nutrijenti – dok sirovo povrće zadržava više vitamina, neka se hranjiva svojstva pojačavaju kuhanjem ili laganom obradom na pari.
Osim pravilnog odabira namirnica, ključno je i održavanje hidratacije. Proljetna prehrana trebala bi biti lagana, ali bogata vodom i elektrolitima, kako bi se organizam prilagodio promjenama temperature i povećanoj tjelesnoj aktivnosti. Također, preporučuje se izbjegavanje pretjerane obrade hrane - voće i povrće najbolje je konzumirati u prirodnom obliku ili uz minimalnu obradu, čime se zadržava njihova nutritivna vrijednost i poboljšava probava.