Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: we-o_rd35ghczdq1090c5m from Pixabay PRONAĐEN OPASNI PESTICID Povlači se Nutrigoldova 'Quinoa Royal'

PRONAĐEN OPASNI PESTICID Povlači se Nutrigoldova 'Quinoa Royal'

Povišena razina klorpirifosa

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda – organska bijela kvinoja 'Quinoa Royal', 500 g i 1000 g, Nutrigold, serija: EQB14-24/241594, LOT: PC008081-07, roka trajanja 30. travnja 2029., zbog utvrđene povišene razine pesticida klorpirifosa.

'Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ', priopćeno je.

Istraživanja i epidemiološki dokazi nedvojbeno govore o klorpirifosovom negativnom utjecaju na ljudsko zdravlje. Postoji dokaz da izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj, pa i oštetiti još nerođeno dijete. Tako su ga povezivali s poremećajima u razvoju mozga, poremećajima pažnje (hiperaktivnosti) i hormonskog sustava kod djece, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije.

Riječ je o bolivijskom proizvodu kojeg dobavlja nizozemska tvrtka, a na tržište ga stavlja zagrebačka Galleria Internazionale.

Vaša reakcija na temu