Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRVI SPLIĆANIN IKADA Chef Mario Mandarić preuzeo Michelinovu zvjezdicu

PRVI SPLIĆANIN IKADA Chef Mario Mandarić preuzeo Michelinovu zvjezdicu

Njegov Noel radi bolje nego ikada

Splitski chef na čelu zagrebačkog restorana Noel, Mario Mandarić preuzeo je Michelinovu zvjezdicu i time postao prvim Splićaninom ikada s tim priznanjem.

Zvijezde dobivaju restorani s najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvijezde samo ocjenjuju ono što je servirano ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji kao kriterij kvaliteta već samo kvaliteta na različitim razinama. Ovim načinom ocjene kvalitete se izbjegava standardizacija i mogućnost da se restorani kopiraju ili budu slični jedan drugome.

Michelinov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti posjeti restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterija: kvalitetu sastojaka, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane i pristupačnosti cijene.

Restoran može osvojiti jednu do tri zvjezdice, ovisno o mnoštvu uvjeta koje mora ispuniti kako bi uopće ušao u ekskluzivni uski krug tako rangiranih restorana. 

S jednom zvjezdicom ulazite u zlatnu selekciju Michelina, među 2247 najboljih restorana svijeta. S dvije zvjezdice, već ste u društvu 389 najboljih, a s tri ste svrstani u sam vrh, među 85 najboljih svjetskih restorana.

Stjecanje ili gubljenje Michelin zvjezdice može povećati ili smanjiti prodaju u restoranu i do 50%. U slučaju gubljenja zvjezdice može doći i do zatvaranja. Rizik koji je uključen u ovakve 'fine dining restorane' je velik tako da borba za Michelin zvjezdice u svijetu visoke gastronomske mode ne prestaje.


'Kada sam preuzeo kuhinju Noela u studenom, društvene mreže bile su pune negativnih komentara. 'Noel propada', 'ovo je kraj Noela', neki su čak pisali članke kako u Zagrebu više ne postoji fine dining restoran. Ukratko, skoro pa nitko nije vjerovao ni u mene, ni u moj tim.

Šokovi su se nastavili i kad je izašla vijest da sam sa svojim partnerima kupio Noel prije 5 mjeseci. Pisalo se i govorilo svašta, ne znajući da sam ja osoba koja je spasila Noel – tada jedini zagrebački restoran sa zvjezdicom, od zatvaranja.

Prava istina je da Noel nikad nije bija bolji', poručio je Mandarić uz fotografiju s preuzimanja zvjezdice.

Otkako su ga preuzeli, zaposlili su još ljudi, povećali plaće i zatvorili restoran dva dana tjedno.

'Pokrenuli smo i dosta kul projekata. Spojili smo se s privatnom gimnazijom u Varaždinu na čijem posjedu sadimo 260 voćki godišnje. Radimo kompost, svi jelovnici su nam 100% zero waste, sve namirnice dolaze od lokalnih OPG-ova.
Brinemo o mladima, obrazujemo ih i pomažemo im.

Noel je restoran koji je 100% uključen u društvo, a ovo je tek početak.
Ja sam se sinoć popeo na binu po Michelinovu zvjezdicu u ime svog cijelog tima, svih dobavljača, naših gostiju i vas koji nas podržavate.
Hvala vam svima!', poručio je Mandarić.

Vaša reakcija na temu