Splitski chef na čelu zagrebačkog restorana Noel, Mario Mandarić preuzeo je Michelinovu zvjezdicu i time postao prvim Splićaninom ikada s tim priznanjem.
Zvijezde dobivaju restorani s najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje, a zvijezde samo ocjenjuju ono što je servirano ne uzimajući u obzir interijer, dekoracije, kvalitetu usluge i postavljanje stolova. Standardizacija ne postoji kao kriterij kvaliteta već samo kvaliteta na različitim razinama. Ovim načinom ocjene kvalitete se izbjegava standardizacija i mogućnost da se restorani kopiraju ili budu slični jedan drugome.
Michelinov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti posjeti restoran i prati sve što se dešava, vodeći se po pet osnovnih kriterija: kvalitetu sastojaka, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane i pristupačnosti cijene.
Restoran može osvojiti jednu do tri zvjezdice, ovisno o mnoštvu uvjeta koje mora ispuniti kako bi uopće ušao u ekskluzivni uski krug tako rangiranih restorana.
S jednom zvjezdicom ulazite u zlatnu selekciju Michelina, među 2247 najboljih restorana svijeta. S dvije zvjezdice, već ste u društvu 389 najboljih, a s tri ste svrstani u sam vrh, među 85 najboljih svjetskih restorana.
Stjecanje ili gubljenje Michelin zvjezdice može povećati ili smanjiti prodaju u restoranu i do 50%. U slučaju gubljenja zvjezdice može doći i do zatvaranja. Rizik koji je uključen u ovakve 'fine dining restorane' je velik tako da borba za Michelin zvjezdice u svijetu visoke gastronomske mode ne prestaje.
'Kada sam preuzeo kuhinju Noela u studenom, društvene mreže bile su pune negativnih komentara. 'Noel propada', 'ovo je kraj Noela', neki su čak pisali članke kako u Zagrebu više ne postoji fine dining restoran. Ukratko, skoro pa nitko nije vjerovao ni u mene, ni u moj tim.
Šokovi su se nastavili i kad je izašla vijest da sam sa svojim partnerima kupio Noel prije 5 mjeseci. Pisalo se i govorilo svašta, ne znajući da sam ja osoba koja je spasila Noel – tada jedini zagrebački restoran sa zvjezdicom, od zatvaranja.
Prava istina je da Noel nikad nije bija bolji', poručio je Mandarić uz fotografiju s preuzimanja zvjezdice.
Otkako su ga preuzeli, zaposlili su još ljudi, povećali plaće i zatvorili restoran dva dana tjedno.
'Pokrenuli smo i dosta kul projekata. Spojili smo se s privatnom gimnazijom u Varaždinu na čijem posjedu sadimo 260 voćki godišnje. Radimo kompost, svi jelovnici su nam 100% zero waste, sve namirnice dolaze od lokalnih OPG-ova.
Brinemo o mladima, obrazujemo ih i pomažemo im.
Noel je restoran koji je 100% uključen u društvo, a ovo je tek početak.
Ja sam se sinoć popeo na binu po Michelinovu zvjezdicu u ime svog cijelog tima, svih dobavljača, naših gostiju i vas koji nas podržavate.
Hvala vam svima!', poručio je Mandarić.