Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Penny from Pixabay RECEPT Aperol torta

RECEPT Aperol torta

Fina slastica od omiljenog talijanskog likera

Aperol je talijanski liker narančaste boje sa samo 11 posto alkohola koji je u posljednjih nekoliko godina postao savršen dodatak koktelima. Punkufer donosi recept za Aperol tortu s narančama koja sadrži to talijansko piće.

Obožavate ispijati Aperol Spritz? Okuse ovog popularnog koktela od pjenušavog vina, likera Aperol i gazirane vode možete pretvoriti i u ukusan desert.

Aperol je lagan talijanski liker narančaste boje sa samo 11 posto alkohola koji je u posljednjih nekoliko godina postao savršen dodatak koktelima. Mi vam donosimo recept za Aperol tortu s narančama koja sadrži to talijansko piće, ali i nešto pjenušavog vina.

Aperol torta sastoji se od tri dijela: biskvita, sirupa i nadjeva napravljenog od naranči i alkohola. Priprema ove torte iziskuje nešto dodatnog vremena i truda, ali on će biti nagrađen kada probate ovaj narančasti desert.

Sastojci za Aperol tortu:

Sastojci za biskvit:

80 g brašna

80 g šećera

50 g grčkog jogurta

50 ml biljnog ulja

1 jaje

½ čajne žličice sode bikarbone

½ čajne žličice praška za pecivo

prstohvat soli

korica jedne naranče

Sastojci za sirup:

30 ml svježe iscijeđenog soka naranče

30 g bijelog šećera

20 ml Aperola

20 ml pjenušavog vina

Sastojci za nadjev:

300 g očišćenih komadića naranče

150 ml pjenušavog vina

120 ml Aperola

120 ml soka od naranče

6 listića želatine

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za torte promjera 15 centimetara. Namažite ga iznutra uljem ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.

Napravite biskvit: pomiješajte jaje, jogurt, ulje i šećer. Prosijajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol pa ručno umiješajte u smjesu na bazi jaja.

Dodajte narančinu koricu u smjesu.

Prelijte smjesu u pripremljeni kalup za torte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li smjesa pečena prije nego što je izvadite.

Dok se biskvit peče napravite sirup: pomiješajte narančin sok i šećer i zagrijavajte smjesu na štednjaku dok se šećer ne rastopi. Kad se tekućina pretvori u gusti sirup uklonite ga sa štednjaka i pomiješajte s Aperolom i pjenušcom.

Topao sirup postupno prelijte preko vrha pečenog biskvita.

Ohladite sve zajedno.

Napravite nadjev za tortu: Narežite naranče na kriške i ogulite svu kožicu. Preko naranči prelijte Aperol i pjenušavo vino te pustite da se voće marinira nekoliko sati u alkoholu.

Namočite listiće želatine u hladnoj vodi.

Zagrijte narančin sok na štednjaku. Kada tekućina zavrije, uklonite je s vatre.

Iscijedite višak vode iz namočene želatine i prebacite je u zagrijani narančin sok.

Narančin sok sa želatinom prelijte preko mariniranih komada naranče. Lagano pomiješajte sve zajedno i pustite da se smjesa stvrdne u hladnjaku.

Preko ohlađenog biskvita namočenog sa sirupom dodajte pripremljenu smjesu od naranči, alkohola i želatine i poslužite. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu