Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: gids1981 from Pixabay RECEPT Bajadera torta bez pečenja

RECEPT Bajadera torta bez pečenja

Fini desert

Bajadera torta bez pečenja jedna je od onih prefinih kremastih slastica u kojima se uživa na maksimumu, kaže Recepttura.

Sastojci:

Podloga

300 g mljevenog plazma keksa

1 vanilin šećer

100 ml soka od naranče

100 g margarina ili maslaca

Glazura

30 ml mlijeka

100 g čokolade za kuhanje

Krema

1 l mlijeka

3 praška za puding s okusom vanilije

2 vanilin šećera

200 g šećera

4 žumanjka

250 g margarina ili maslaca

100 g preprženih mljevenih lješnjaka

100 g mljevenog plazma keksa

200 g čokolade za kuhanje

Ganache

200 ml slatkog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje

Upute

Prvo treba pripremiti kalup promjera 26 centimetara: stijenke kalupa obložiti s prozirnom folijom, a na dno staviti papir za pečenje.

U širu posudu na štednjaku narezati margarin i miješati da se otopi.

Otopljeni margarin maknuti sa strane, u njega dodati sok od naranče, a zatim sipati mljevene kekse i vanilin šećer.

Sve dobro izmiješati da se dobije mrvičasta smjesa.

Smjesu ubaciti u kalup, pa je utisnuti prvo prstima, a zatim zaravnati s čašom ili nekim drugim predmetom.

U malu posudu sipati manju količinu mlijeka te u njega staviti natrganu čokoladu za kuhanje.

Zagrijavati uz miješanje da se čokolada otopi.

Otopljenu čokoladu sipati preko podloge pazeći na rubove te staviti u frižider da se hladi.

Žumanjke prebaciti u posudu za miksanje te dodati šećer i vanilin šećer.

Sve miksati mikserom da se dobije gusta svijetla smjesa.

Zatim ubaciti prašak za puding i dodati 10 žlica hladnog mlijeka.

Sjediniti smjesu mikserom.

Ostatak mlijeka staviti kuhati.

Kada provri, maknuti s vatre i sipati smiksanu smjesu te uz stalno miješanje kuhati 2 minute da postane gusta.

Još vruću kremu podijeliti na dva jednaka dijela (izvagati).

U jednu polovicu staviti natrganu čokoladu i dobro izmiješati pjenjačom da se čokolada otopi.

Obje polovice kreme pokriti s prozirnom folijom i ostaviti da se ohlade na sobnu temperaturu.

U posebnoj posudi za miksanje pjenasto izraditi margarin.

Pola izrađenog margarina dodati u ohlađenu čokoladnu kremu te sve sjediniti mikserom da krema postane pjenasta.

Zatim ostatak margarina dodati i u svijetlu kremu te također kremu izraditi mikserom.

U svijetlu kremu zatim dodati mljevene plazma kekse te ih mikserom dobro sjediniti s kremom.

Kad se keksi dobro izrade mikserom ubaciti i mljevene prepečene lješnjake te sve skupa još jednom izraditi mikserom.

Izvaditi kalup iz frižidera, pa na čokoladnu glazuru prvo staviti svijetlu kremu.

Paziti da se dobro navuče do rubova.

Zatim nanijeti tamnu kremu, zagladiti je i staviti u frižider dok se radi završna glazura.

U posudu na štednjaku sipati slatko vrhnje, te u njega natrgati čokoladu za kuhanje.

Sve zagrijavati na laganoj vatri uz miješanje da se čokolada otopi.

Sačekati par minuta da se glazura prohladi, pa je sipati po torti.

Zagladiti glazuru i tortu staviti u frižider preko noći da se ohladi.

Dobro ohlađenoj torti sutradan oprezno maknuti stijenke kalupa i prozirnu foliju te uživati u bogatstvu okusa.

Vaša reakcija na temu