Bajadera torta bez pečenja jedna je od onih prefinih kremastih slastica u kojima se uživa na maksimumu, kaže Recepttura.
Sastojci:
Podloga
300 g mljevenog plazma keksa
1 vanilin šećer
100 ml soka od naranče
100 g margarina ili maslaca
Glazura
30 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
Krema
1 l mlijeka
3 praška za puding s okusom vanilije
2 vanilin šećera
200 g šećera
4 žumanjka
250 g margarina ili maslaca
100 g preprženih mljevenih lješnjaka
100 g mljevenog plazma keksa
200 g čokolade za kuhanje
Ganache
200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
Upute
Prvo treba pripremiti kalup promjera 26 centimetara: stijenke kalupa obložiti s prozirnom folijom, a na dno staviti papir za pečenje.
U širu posudu na štednjaku narezati margarin i miješati da se otopi.
Otopljeni margarin maknuti sa strane, u njega dodati sok od naranče, a zatim sipati mljevene kekse i vanilin šećer.
Sve dobro izmiješati da se dobije mrvičasta smjesa.
Smjesu ubaciti u kalup, pa je utisnuti prvo prstima, a zatim zaravnati s čašom ili nekim drugim predmetom.
U malu posudu sipati manju količinu mlijeka te u njega staviti natrganu čokoladu za kuhanje.
Zagrijavati uz miješanje da se čokolada otopi.
Otopljenu čokoladu sipati preko podloge pazeći na rubove te staviti u frižider da se hladi.
Žumanjke prebaciti u posudu za miksanje te dodati šećer i vanilin šećer.
Sve miksati mikserom da se dobije gusta svijetla smjesa.
Zatim ubaciti prašak za puding i dodati 10 žlica hladnog mlijeka.
Sjediniti smjesu mikserom.
Ostatak mlijeka staviti kuhati.
Kada provri, maknuti s vatre i sipati smiksanu smjesu te uz stalno miješanje kuhati 2 minute da postane gusta.
Još vruću kremu podijeliti na dva jednaka dijela (izvagati).
U jednu polovicu staviti natrganu čokoladu i dobro izmiješati pjenjačom da se čokolada otopi.
Obje polovice kreme pokriti s prozirnom folijom i ostaviti da se ohlade na sobnu temperaturu.
U posebnoj posudi za miksanje pjenasto izraditi margarin.
Pola izrađenog margarina dodati u ohlađenu čokoladnu kremu te sve sjediniti mikserom da krema postane pjenasta.
Zatim ostatak margarina dodati i u svijetlu kremu te također kremu izraditi mikserom.
U svijetlu kremu zatim dodati mljevene plazma kekse te ih mikserom dobro sjediniti s kremom.
Kad se keksi dobro izrade mikserom ubaciti i mljevene prepečene lješnjake te sve skupa još jednom izraditi mikserom.
Izvaditi kalup iz frižidera, pa na čokoladnu glazuru prvo staviti svijetlu kremu.
Paziti da se dobro navuče do rubova.
Zatim nanijeti tamnu kremu, zagladiti je i staviti u frižider dok se radi završna glazura.
U posudu na štednjaku sipati slatko vrhnje, te u njega natrgati čokoladu za kuhanje.
Sve zagrijavati na laganoj vatri uz miješanje da se čokolada otopi.
Sačekati par minuta da se glazura prohladi, pa je sipati po torti.
Zagladiti glazuru i tortu staviti u frižider preko noći da se ohladi.
Dobro ohlađenoj torti sutradan oprezno maknuti stijenke kalupa i prozirnu foliju te uživati u bogatstvu okusa.