Banana kolač s čokoladnom kremom točno je onaj tip kolača koji ćete pripremiti nedjeljom za ukućane ili goste, piše Recepttura.
SASTOJCI
Biskvit
6 jaja
100 g šećera
3 žlice vode
50 g oštrog brašna
2 žlice kakaa
5 g praška za pecivo
Krema
300 ml mlijeka
35 g oštrog brašna
60 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
200 g maslaca sobne temperature
Ostalo
3-4 banane (ovisno o veličini)
limunov sok za banane
2 šlag pjene za izradu s mlijekom
300 ml mlijeka
Ukrašavanje
strugotine čokolade
UPUTE
Prvo izraditi kremu da bi što prije uživali u kolaču.
Pomiješati oštro brašno sa šećerom.
Uliti 6 žlica hladnog mlijeka i izmiješati smjesu.
Paziti da nema grudica.
Ostatak mlijeka zajedno sa natrganom čokoladom za kuhanje staviti kuhati uz miješanje da se čokolada brže otopi.
Kad zavrije maknuti s vatre, uliti razmućenu smjesu i kratko promiješati.
Vratiti na vatru i kuhati uz miješanje da se krema zgusne.
Kremu prebaciti u drugu posudu da se prije ohladi i obavezno pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica.
Ako nemate prozirnu foliju s vremena na vrijeme promiješajte kremu po vrhu.
Kremu ostavljamo da se ohladi na sobnu temperaturu.
Za biskvit u veliku posudu razbijte cijela jaja, dodajte šećer i miksajte pjenasto.
Dodajte vodu i oštro brašno te prašak za pecivo.
Na kraju prosijati kakao.
Sve izmiksati s mikserom da nema grudica.
Protvan dimenzija 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti.
Izliti smjesu za biskvit.
Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30 minuta.
Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Za dovršetak kreme pjenasto izraditi maslac sobne temperature.
Zatim u njega u više puta ubacivati ohlađenu kremu i svaki put dobro izraditi mikserom.
Kad se biskvit ohladi, na njega razmazati kremu.
Banane oguliti i narezati na kolutove, pa ih zaliti s malo limunovog soka da ne potamne.
Oprezno ih promiješati.
Poslagati banane po kremi.
Za kraj umutiti šlag pjenu s mlijekom prema uputama na pakiranju.(meni je za dvije šlag pjene trebalo 300 ml).
Rasporediti šlag po bananama i zagladiti ga.
Kolač ostaviti preko noći u frižideru da se ohladi.
Narezane komade ukrasiti strugotinama čokolade prije posluživanja.