Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Gurkan Erol from Pixabay RECEPT Biftek u umaku od maslina

RECEPT Biftek u umaku od maslina

Dobar tek

Goveđa pisanica (ili jednostavnije: biftek), najsočniji i najmekši dio goveđeg mesa, jede se obično na naglo sa žara ili sa tave, bez ičega ili sa umakom od bijelog papra, s jajem na oko ili s gljivama. Umak od maslina daje nam potpuno novi doživljaj goveđe pisanice, a Fini recepti donose upute.

Sastojci:

goveđa pisanica, 900 g

masline, 50 g crnih

češnjak, 3 režnja

peršin, 1/2 vezice

rajčica, 3

paprika, 3

tikvice, 2

šampinjoni, 60 g

balzamični ocat, 1/2 žlice

bijelo vino, 1 dl

maslinovo ulje

sol i papar

Upute:

Meso posolimo i paprimo sa jedne i druge strane. Zagrijanu tavu zalijemo maslinovim uljem i stavimo peći meso. Kada file dobije koru okrenemo ga na drugu stranu i pečemo dalje.

File goveđa pisanice zajedno sa sokom koji je pustilo meso vadimo nakratko na stranu.

Uzmemo češnjak i peršin i sitno nasjeckamo. Na ulje od pečenja dodajemo češnjak, peršin, bijelo vino i stavimo na stranu (da ne izgori) dok ne isiječemo rajčice na kockice.

Tavu vraćamo na vatru i dodajemo rajčice. Dodajemo masline, pirjamo 1-2 minute te vraćamo meso i sok koje je meso pustilo u tavu.

Na posebnoj tavi ispržimo luk narezan na ploške, a na maslinovom ulju, dodamo crvenu papriku i gljive, zalijemo balzamičkim octom, dodamo tikvice.

Obje tavice tu i tamo zalijevamo sa malo vode da se jelo ne prepeče. Kada tekućina ishlapi serviramo povrće na tanjur, a povrh njega položimo file. Sve zajedno prelijemo umakom od maslina.

Vaša reakcija na temu